muzeumokmajalisa_ugralo.jpgTavaly részletesen beszámoltam a Múzeumok Majálisa programjairól, és mivel idén is ellátogattam a rendezvényre 2012. május 19-én, gondoltam ismét bemutatom pár képben, hogy mik tetszettek a legjobban. Hét olyan sátrat hoztam példaként, ahol szerintem kreatív játékokat találtak ki a gyerekek és persze a felnőttek számára. Sajnos nem sikerült részt vennem a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott ingyenes tárlatvezetéseken, de jövőre ezt a hiányt is igyekszem pótolni.

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK)

Az első kellemes meglepetés a MOKK sátránál ért, mely múzeumpedagógusok és múzeumi szakemberek számára tart továbbképzéseket. Végzett művészettörténészként és neveléstudomány PhD hallgatóként csodálkozom, hogy nem hallottam még róluk, de örülök, hogy most a majális keretében megismerhettem őket.

Káldy Máriával sikerült egy rövid beszélgetést folytatnunk arról, hogy mennyire jó az új technológiák megjelenése, amelyek nagyban segíthetik a múzeumokat és a kiállításokat. Például a QR kód használatával nem kell minden műalkotás mellé hosszú leírásokat kitenni, hanem a látogatók a mobiljukkal (és a kihelyezett kódokkal) annyi információhoz juthatnak, amennyihez éppen szeretnének. Arról nem is beszélve, hogy az AR kód virtuális valóság kiterjesztése milyen sok lehetőséget kínál!

Az érdeklődők regisztrálhattak a sátornál a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ e-learning rendszerébe (ezt otthonról is bárki megteheti), ahol fel lehet iratkozni a hírlevelükre és ingyenesen le lehet tölteni az összes kiadványukat. Ezek közé tartoznak a MúzeumIskola és módszertani kiadványok (pl. Projektmódszer a múzeumpedagógiában, Múzeumi kommunikáció az oktatás szolgálatában, Kiállításrendezés A-Z-ig), illetve a Múzeumi iránytű sorozat kötetei (pl. Múzeumvezetési ismeretek 1-2., A múzeumi projektszimulációtól az esettanulmányig, Múzeumpedagógia Magyarországon 2008-2009). Másoknak is csak ajánlani tudom, hogy nézzék meg ezeket a köteteket.

 

Kőfaragás és fonás a Ferenczy Múzeumnál

A másik szentendrei sátor már inkább a kisebbeknek szólt, ahol a lányok fonási technikákat tanulhattak sok színes gombolyag között. A fiúk pedig egy védőszemüveg felvétele után kipróbálhatták (felügyelet mellett) hogyan kell követ faragni vésőeszköz és kalapács segítségével. Ezek az interaktív programok persze a Ferenczy Múzeum kiállításaihoz kapcsolódtak, amit szép nagy molinók hirdettek a háttérben, pl. Ferenczy ikrek kiállításai (Noémi gobelinművész volt, Béni pedig szobrász) vagy a Kovács Margit Múzeum. Ezek mellé pedig tapintható szobrokat tettek ki a gyerekek számára is elérhető magasságban.

DSC02078.jpg

 

Készíts legyezőt a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeummal!

Szintén érdekes volt a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum pavilonja, ahol inkább a kislányokra koncentráltak. A Koreai Művészet kiállításhoz kapcsolódóan legyezőket lehetett készíteni. A fából és papírból álló legyező-alap már rendelkezésre állt, a mintát pedig ollókkal lehetett kivágni a prospektusokból és felragasztani a felületre. Én úgy láttam, hogy sok szép legyező született a lányoktól!

muzeumokmajalisa_hoppferenc.jpg

 

Hogy néznél ki 18. századi polgárasszonyként?

muzeumokmajalisa_habosvilla.jpgA váci Tragor Ignác Múzeum „Memento Mori” című állandó kiállításához kapcsolódik a váci Fehérek templomának kriptaleleteit bemutató kamarakiállítás. Az ásatások során 18. századi ruházatokat is sikerült feltárniuk, és összeállt egy teljes női polgári viselet. Ennek másolatát a gyerekek és más látogatók is felpróbálhatják – többek közt engem is sikerült beöltöztetniük!

Hihetetlen, hogy mennyi réteget kellett magukra vennie a nőknek az 1700-as években. Először egy fehér alsóruhát húztak fel, amire alulról egy szoknyát vettek és rá egy kötényt. Felülről pedig egy mellény és vállkendő következett, a fejen főkötővel. A képet mutattam a Facebookos ismerőseimnek is, mire egy kollégám rögtön megjegyezte, hogy bevezethetnénk munkaruhaként. Az biztos, hogy eléggé konzervatív öltözet, és senki nem panaszkodhatna ezek után szemérmetlenségre…

 

Levendulás Pannonhalmi Főapátság

Ha már templomoknál tartunk, akkor megemlítem, hogy a Pannonhalmi Főapátság is kinn volt a rendezvényen. A sátruknál a gyerekek levendulából ragaszthattak képeket, és a növényekkel való ismerkedés után virágos színezőket festhettek ki vagy maguktól rajzolhattak különböző típusú növényeket.

muzeumokmajalisa_pannonhalma.jpg

 

A Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontjának programjai

Az MNB sok játékkal érkezett a Múzeumok Majálisára, amik a Látogatóközpontjában is kipróbálhatóak. Ezek közé tartozott a nevében is érdekes „Bankjegysimogató”, melynek lényege, hogy a játékos beteszi a kezét egy elfüggönyözött dobozba, ahol különböző papírok és bankjegyek találhatóak. A feladata, hogy tapintással érzékelje az ezeken található kis domborulatokat, amit a metszetes mélynyomás során helyeznek el rajtuk, pl. ilyen a címer, a portré és a bank nevének felirata. A doboz másik oldalán, az üveges résznél egy segítő állhat, aki a szemével ellenőrzi, amit a játékos kitapint.

muzeumokmajalisa_mnb2.jpg

Gondolom mindenki játszott kiskorában a Jenga-val, amit a Magyar Nemzeti Banknál nagyméretben is kipróbálhatott. A játék lényege ismert: úgy kell kihúzni a fadarabokat, hogy közben a torony nem dől le. A bank ezzel egy allegóriát szeretne bemutatni, miszerint a bankrendszer olyan változó, mint a Jenga, és az egyensúlyát meg kell őriznie minden esetben.

Ezek mellett a már ismert kirakós kockákkal is játszhattunk, és fotózkodhattunk ismert bankjegyekkel úgy, hogy a portrék helyére a saját fejünket tettük.

 

Hajszobrászat a Fodrászmúzeumban

Bár nem tudtam meg sokat a Fodrászmúzeumról (1194 Budapest, Ady Endre út 97-99.) de nagyon látványos volt, ahogy a gyerekek a kirakott parókás fejek frizuráit igazgathatták. A sátoron belül pedig a fodrászat történetével lehetett megismerkedni, és az asztalokon különböző fodrászati eszközöket helyeztek el.

muzeumokmajalisa_fodraszmuzeum.jpg

 

A nap látványos zárásaként még az 500 fős református gyülekezeti kórus fellépését is meghallgathattuk a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Az egyes kórusok különböző viseletekbe öltöztek, és a tinédzserektől az idősebbekig együtt énekeltek. A programra nagyon sokan kíváncsiak voltak, és a füvön ülve hallgatták vagy énekelték a református dalokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr564563749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása