Intézményi blogok

2010.02.25. 23:18

 Most hogy olvasom Barabási Albert László Behálózva című könyvét, többször találkoztam a Notre Dame University (http://www.nd.edu/) nevével, megemlítve a domain címén lévő oldalakat (.nd.eu), amelyeknek egymással kapcsolatos hálózatát vizsgálták. Köztük találtam néhány blogot, illetve RSS gyűjtő oldalt: http://www.gsu.nd.edu/?q=bloghttp://reillyreports.nd.edu/blog.aspxhttp://fys.nd.edu/news/archives/. Ami tetszik, az egységes gondolkodás, hogy az egyetem az egyes kutatóközpontoknak, oktatóknak, tanszékeknek saját felületet biztosít.

 
Létezik ELTE-s domain is (.elte.hu): minden kar, intézet, Hallgatói Önkormányzat, és bárki a hallgatók közül birtokolhatja, az általa lefoglalt egyetemi webcímet. Ilyen tanszéki-, intézeti és Hallgatói Önkormányzatos blogokkal már találkoztam, de hogy bármely hallgató lefoglalhat bármilyen címet, ezt csak onnan tudom, hogy az Informatikai Karon is járatos vagyok, mert erről mondjuk a Bölcsészettudományi Karon nem szokott szó esni.
 
Hasonlóval találkoztam a British Library-nél, mint a Notre Dame Egyetemen, ahol pedig a gyűjteményekről, különböző témákról indítanak blogot (pl. digitalizálás, zenearchívum) vagy a New York Public Librarynél, ahol pedig az egyes kurátorok, könyvtárosok blogolnak, és számolnak be ilyen módon a projektek fejlődéséről. Ahogy előző posztomban említettem, a Magyarországi könyvtárosok a Klogot használják (kivéve, ahol mondjuk saját webtárhelyükhöz kapcsolható a blog).
 
Miért kell akkor nekünk különböző ingyenes tárhelyeken (freeblog, blogspot, blog.hu stb.) blogolnunk? Ezzel áldozzuk fel az egységességet, és munkáink szétszóródnak a weben egy-egy kurzus után, mikor letudtuk kötelező bejegyzéseink, és majd a következő órán indítunk egy újat, az előzőtől legtöbbször teljesen függetlenül. 
 
Félreértés ne essék, nem az oktatókat hibáztatom, és egyelőre épp elég újítónak számít, aki blogos feladatot ad. (A már említett iNaplót - http://inaplo.hu/ - itt is kiemelném, ahol bár a blogok szintén szétszórtan születnek, de tartalmuk végül össze van gereblyézve.) És amíg egy Kari Tanácson azon vitatkozunk, hogy az e-learninget a BTK-n az oktatók 3-4%-a használja, és lehetetlennek tartják, hogy ezt 50%-ra feltornásszuk, addig bizony lehetetlen is marad. 
 
Megjegyzem, az e-learningen a profiloldalomon látom a "blog" címkét, de azt hiszem, ez valami belső közlésre szolgál, vagy csak magamnak tehetek feljegyzéseket, mivel minden más felhasználónál azt írja ki, hogy a tartalmat nem tekinthetem meg. 
 
Jó lenne, ha közös felületeken lehetnének közös tartalmaink. Ha nem is .elte.hu domain címen, de legalább közös rss gyűjtő oldalon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr561798597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m@zsi · http://meetoff.eu/jegyzet 2010.03.03. 05:17:50

A Notre Dame az USA-ban is mumus volt pár éve. Főleg a sportoldalát másolták elég sokan. Sok újítást hoztak divatba.Náluk a levelezőrendszerbe is be tudták csempészni az egyetemi logót :-D Magyaroszágon ezt elképzelhetetlennek tartom, de fel is vetem a Microfos konzulunknak.
Ami számomra meglepő volt, hogy a ND egy visszafogott, katólikus iskola.
A közös blog jó ötlet. A blog.elte.hu még szabad, ami alá be lehetne regisztrálni. Előre látom a levegő után kapkodó arcokat, amikor az egyetem szellemiségét és hagyományait hívják majd segítségül értelmes válasz helyett :-D Adtál viszont egy jó tippet. Valamelyik domainemre tükrözöm a blogomat - érdekel, letiltják-e idővel.
A elte.blog.hu/ viszont 2-3 évig pörgött - közel sem a hírnevet öregbítve. Kár hogy abbahagyta a TTK HÖK közeli tanárszakos hallgató. Tanulságos bejegyzéseket ejtett.
süti beállítások módosítása