Modern pedagógusok

2010.02.15. 23:30

A pedagógus szakmának szüksége van az újításokra, köztük a digitális kulcskompetencia fejlesztésére a tanulóknál. Igen ám, de hogyan sikerülhet ez, ha a diákok sokszor jobban tisztában vannak az internetes alkalmazásokkal, mint saját tanáraik? Egyik unokahúgom már négyévesen magának kereste meg és nyomtatta ki színezőit a netről, most hatévesen az MSN-t használja, méghozzá a betűk iskolai megtanulása előtt (!). Édesanyám volt munkahelyén, az óvodában külön számítógépeket vásároltak, amin a gyerekek fejlesztő programokkal játszhatnak. Tehát a világ szalad, de tudunk-e együtt futni vele?

Két képzést is végzek, amely erre a témakörre fókuszál: online folyik a konnektivizmus (már a 3. hétnél tartunk), "offline" pedig az ELTE PPK mesterszakos tanároknak meghirdetett "Modern eszközök a pedagógiában" (meap) órájára járok. Előbbi inkább a már gyakorló tanárokat vonzza, akik hajlandóak az önképzésre, utóbbi pedig egy "kötelezően választható" kurzus, többnyire leendő tanárokkal. Így hát az első óra tapasztalatai szerint a meap egyfajta felzárkóztatás az alkalmazások használata terén.

Mindenki regisztrált a technikai követelményekként felsorolt oldalakra (Mazsi összefoglalója ezekről), de ez csak az első lépés. Sorra létrejöttek a blogok, a twitter accountok és még folytathatnám, ezek tartalommal megtöltése viszont a mi feladatunk. A megismerés és használat véleményem szerint még mindig a munkafolyamat eleje, mivel a lényeg az lenne, hogy a hallgatók belássák (interiorizálják): hogyan tudják az eszközöket felhasználni tanításuk során. Tévedés ugyanis azt hinni, hogy egy matematika (példa a fogalomtérképészetre) vagy egy biológia tanár nem tudja alkalmazni az internet adta lehetőségeket.

És ha már tudjuk, hogyan fogjuk beépíteni óránkba a web2-s elemeket, akkor már "csak":

  • a diákjainknak kell megtanítani az adott új eszköz használatát (ha még nem ismerik) -, és itt fontos megjegyezni, hogy mindenkinek egyenlő esélyekkel kell rendelkezni (pl. ne adjunk internetes házi feladatot, ha nincs otthon számítógép vagy internet)
  • el kell velük fogadtatni az új módszert - mikor mi tanítani kezdünk, valószínűleg nem minden kollegánk alkalmaz még ilyen eszközöket tanítási órákon
  • és rávenni őket a közös tartalom-generálásra.

Éppen úgy, ahogyan azt most mi tanuljuk. Lássuk, hogyan lesz belőlünk modern pedagógus!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr751762074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m@zsi · http://meetoff.eu/jegyzet 2010.02.17. 22:31:52

Köszönöm a linket ;-)

Tankönyvbe is mehetne a bejegyzésed.

habosvilla 2010.02.17. 22:53:37

Köszönöm szépen, bár azt hiszem, kissé elfogult vagy. :)

csatorsi 2010.02.21. 18:46:03

A modernizálódott világban, ahol megnőtt a szociális szakadék gyerek és gyerek között, különösen fontos az update-elése az oktatás minden elemének.
Évekig folyt a vita, milyen módszerrel tanítsunk, vagyis: hogyan adjuk át a tantervi tartalmakat... majd elrepült pár év, és ott állunk, hogy módszer van dögivel, de most már a "mit tanítsunk?" kérdésre kezdünk elbizonytalanodni.
Azt hiszem, ez vastagon érinti a "MEAP" kurzusunkat is...
A fenti alkalmazások, és amit az ennél eggyel frisseb bejegyzésedben írtál + amit M@zsi is boncolgat a blogjában, mind nagyon hasznosak lehetnek, ha azt egy előre megtervezett, átgondolt és emellett rugalmas tanrendbe illesztünk. De az eszközök- ahogy Te is írod - nem elegek a világ megváltásához: szemléletet kell váltani.
süti beállítások módosítása