A Wikipediaról vallott nézeteimről korábban már elmélkedtem a blogon, a mai Modern eszközök a pedagógiában órán viszont ismét elővettük a kérdést. A véleményem azóta sem változott, ahogy a művészettörténet oktatóké sem, és mint kiderült, a történelem és magyar tanárok is többségben "elítélik" a Wikipedia hivatkozásokat. Legnagyobb megdöbbenésemre egyik érvként azt hozták fel, hogy a tanár félti saját tekintélyét, és hogy a diákok a gyorsan változó információtengerből több és újabb adatokat halásznak ki, mint ők.

De most komolyan itt tartunk? Bennem ez ötlet szintjén sem merülne fel, mert

  1. én a tanítási gyakorlatomon minden órára megnéztem a Wikipediat is, mert nagyon jól összefoglalja a lényeget, nyilván nem tudományos munka céljára, hanem olyanra, amit a diákoknak könnyen elő lehet adni.
  2. Másrészt nem is csak ezt néztem meg (nyilván nem), hanem beleolvastam több könyvbe is, és persze neten rákerestem az ezzel kapcsolatos honlapokra, további érdekességekre. Hospitáltam már olyan órán, ahol a tanár nagyon korrektül beszámolt az új kutatásokról, Spektrum tv-s filmekről, és kritikai megjegyzésekkel látta el azokat, nagyon jó óra volt.
  3. Harmadrészt, miért lenne "hitelesebb" egy 1960-70-80-as években íródott könyv, mint a Wikipedia? Mert biztos vagyok benne, hogy egyes tanárok még ilyeneket használnak (pl. Fecske András: Művészeti ismeretek. A Dolgozók Gimnáziuma II. osztálya számára, Bp., Tankönyvkiadó, 1976)
  4. Negyedrészt szerintem adjunk hálát Istennek, ha a gyerekeket annyira érdekli valami, hogy jobban utánanéznek valaminek, mint azt mi tudjuk! Volt osztályfőnököm hangoztatta, hogy ha egy diák jobban tud valamit a tanárnál, akkor duplán kell jutalmazni.

Persze láttam ezzel ellentétben a vezetőtanárom, aki már harmincx éve tanít, azóta ugyanazok a diái vannak, amiket bármikor elő tud adni, ha nem is készül előre. (Már azt is hatalmas újításnak élte meg, mikor a diafilmjei helyett interneten kellett reprodukciókat szerezni a prezentációkhoz, és lássuk be, sokkal jobbak így.) Próbáljunk már ennél kicsit igényesebbek lenni, és nem kiégett tanárokként viselkedni már pályánk elején.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr481935837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csatorsi 2010.04.20. 21:56:06

Na, végre! Tudok megint kommentelni! Yipiii! (Nem tudom, mi volt az előző félórában, megkukult az inda...)

Szóval én is csak remélem, hogy ez nem többes szám egyes személyben hangzott el. Mármint ez a tekintélyelvűség-dolog. Általánosságban. Személytelenül próbáltam legalábbis rácélozni erre, amikor felemlegettem ezt a problémát. Feszélyezett ugyanakkor, hogy csak egy-két ember kapta fel a fejét, hogy ők márpedig nem ilyenek, a többiektől azt a bizonyos "no comment" arcot kaptam. De igazából nem csodálkozom rajta. Az általánosítás veszélyétől félve is ki merem mondani, hogy mivel az ELTE-n az oktatók tetemes része ugyanezt az elvet követi, ezért még az ezt ellenző hallgatók is megtörnek "néha". Mi ebből láttunk tán' a legtöbbet, ezért természetes, azonban ha jobban ismernénk más egyetemek és főiskolák "földreszállt" dolgait, még az is lehet, hogy nem botolnánk el a saját lábunkban túlontúl fennhordott orrunk miatt.
És azt hiszem, ez itt most hasonlóan provokatív téma, mint a Wiki-órán elhangzottak: ideje egy kicsit az oktatóinknak is hőzöngeni picit :)
("Föld hívja ELTE-t, ELTE jelentkezz" jeligével lehet válaszolni itt vagy nálam)
Orsi voltam :)

Vassh 2010.04.20. 22:01:14

Hali,
teljesen egyet értek veled.
A WIkit nem lehet elítélni ezekkel a vádakkal. Természetesen pontatlan, és miegymás, de ezért vannak a tanárok, hozzáértő emberek, hogy a hibákat kijavítsák. Másrészről pedig, nincs mindent tudó ember és az a Tanár aki nem hall örömmel a saját szakmájában újdonságokról...
A TTK ebből a szempontból elég laza, mindent elfogadnak, csak legyen igaz.
Ring Peti

habosvilla 2010.04.20. 22:54:23

Köszönöm a kommenteket, bárcsak jönnének a tanárok hőzöngeni, hogy ők bizony nem ilyenek. Aki blogokat olvas, már az is előremutató.
Jó lenne látni statisztikát arról, hogy a wiki szerkesztők közül kinek mi a foglalkozása. (Egyébként el tudok képzelni olyan okos, önképző embereket is, akik nem végeztek egyetemet, de jól tudnak lektorálni wikis szócikkeket.)
süti beállítások módosítása