Két programra sikerült bejelentkeznünk az Idegenvezetők Világnapja alkalmából 2015. február 22-re, melyek közül inkább csak a Zeneakadémián tett látogatást szeretném bemutatni, és a másikat fedje jótékony homály (a 2 órás sétát 3/4 óra múlva hagytam ott, mikor még mindig nem tértünk a tárgyra). Na de a Zeneakadémia hatalmas élmény volt, benéztünk a nagyterembe, a kisterembe és hallhattunk a folyosók beltéri festményeiről, díszeiről egy igazán szakszerű idegenvezetést.
habosvilla_zeneakademia_nagyterem_orgona.jpg
Az épület a "múzsája mindannak ami szép", ezért sok mitológiai elem és dionüsziák (vagyis Dionysos, a mámor és bor istenének ünneplését jelentő motívumok) találhatóak benne. Egyszerre jeleníti meg Apollo és Dionysos, a művészet és a káosz kettősét. Ezek után érdekes volt azt hallani, hogy a kialakítás során az egyik fő szempont a spórolás volt. Mindenki egy kicsit megdöbbent, mikor kiderült, hogy a csodás belső dísz nagy része műmárványból, rézből és lakkból áll -- viszont a falburkolaton, oszlopokon eredeti Zsolnay motívumokat fedezhetünk fel. A díszítésben megjelenő kacskaringós formák a világot szimbolizálják, a földszinti terekben a mocsaras részen járunk, felfelé pedig egyre inkább az isteni és égi világ irányába haladunk; persze így haladt az idegenvezetés is az emeletre.
habosvilla_zeneakademia_nagyterem_kozeperkely.jpg

Az épület tervezésével Korb Flórist és Giergl Kálmánt bízta meg a vallás- és közoktatásügyi miniszter 1901-ben. Ennek érdekessége, hogy a megbízás előzetesen kiírt pályázat nélkül történt. Esetleg arra vezethető vissza, hogy 1888-1889-ben a Magyar Mérnök- és Építész Egylet „zene- és színészeti akadémiával összekapcsolt hangversenyépület" tervezésére kiírt pályázatán anno Giergl Kálmán nyert. Ezt a közvetlen megbízást és a születő tervrajzokat azonban erősen kritizálták azok, akik inkább a historizmusban és a neoreneszánszban hittek. Giergl és Korb azonban inkább Lechner Ödön szemléletét követték a munkájukban előforduló merész asszír és egyiptomi motívumokkal, illetve felhasználtak modernnek számító vasbeton elemeket is (födém, erkélyek, középrizalit kupolája). Az épület végül 1903-1907 között készült el, főleg az osztrák szecesszió (art nouveau) stílusában.
habosvilla_zeneakademia_aula_tabla.jpg
Nemrégiben nagyszabású rekonstrukción ment át az épület, melynek során az eredeti állapotba igyekeztek visszaállítani az elemeket. 2007-ben nyerték el a pályázatot, melyben a felújítás 80%-t az Európai Unió finanszírozta, 20%-t pedig Magyarország. Nem mindent lehetett azonban teljes mértékben eredetiben visszaállítani, mert például a drapériát készítő gyár már bezárt.
habosvilla_zeneakademia_lepcso.jpg

Földszinti aula

Az idegenvezetéses túrát a földszinti folyosón kezdtük, ahol már első pillantásra feltűnik az embernek középen a najádok kútja, a kagylókból kirakott félelmetes fejjel, mely különben nem üzemel (update: mint egy olvasótól megtudtam azért, mert a vízkő teljesen tönkreteszi). Az épületen belül az aula a víz színeit és jellegét ábrázolja.
habosvilla_zeneakademia_aula_najadok_kutja.jpg
Kétoldalt pedig Körösfői-Kriesch Aladár falfestményei a világi művészetet és az egyházi zene szimbólumait a népművészetet jelenítik meg párba állítva.
habosvilla_zeneakademia_korosfoi_kriesch_foldszinti_festmeny.jpg

Nagyterem: a "mocsárvilág"

A földszint folyosó körbejárása után beléptünk a nagyterembe, ahol talán utoljára gyerekkoromban járhattam a kakaó koncerteken, és most teljesen le voltam nyűgözve a látványtól. A mocsárvilág elnevezést a Nagyterem belsejének sötét színű földszintjéről kapta. 
habosvilla_zeneakademia_nagyterem.jpg
Mint megtudtuk, általában 880 fős koncerteket szokta tartani a teremben, de 1024 ember is elfér, ha telt ház van. Rekonstrukciókor kb. 100 helyet kiszedtek a jobb akusztika érdekében. Viszont a színpad mögött 10 hely még van, ahová szintén szoktak nézőket ültetni.
habosvilla_zeneakademia_nagyterem_ulesek.jpg
A színpad is tágas, olykor több mint 80 zenész is helyet szokott ott foglalni. Vizsgák közül csak a neves diákok előadásait tartják itt, de általában inkább a kisteremet használják vizsgázás céljából. Az erkély jelenleg dr. Vigh Andrea, a rektorasszony helye, a baloldali rész a tanároké. 
habosvilla_zeneakademia_nagyterem_2.jpg
Az első emeleti páholy erkély régen a főuraké volt, manapság többek közt a versenyek zsűrijének és a vizsgabizottságnak a helye, de hangversenyek alkalmával bárki számára foglalható, ahol egyébként dionüszoszi jelképek találhatóak. A felső páholy erkély korábban is és manapság is a diákoké. (A képen én vagyok látható az emeleten.) (A páholyok szót azért húztam ki, mert egy figyelmes olvasóm megjegyezte, hogy itt az emeletekről van szó, és a páholyok a színpad fölött jobbra és balra találhatóak.)
habosvilla_zeneakademia_habok_lilla.jpg
További díszítési motívumok a lant és babér, melyek a művészet, a zene és a tisztaság megfelelői. A levél mögött egyébként a szellőzőnyílás található cselesen elbújtatva. A megjelenő hattyúk pedig a tisztaság, illetve a szűziesség jelképei.
habosvilla_zeneakademia_nagyterem_hattyu_szimbolum.jpg
Ahogy a résztvevők közül egy úr megjegyezte, a korábbi festés sokkal világosabb volt. A rekonstrukció során azonban feltárták a sok újrafestés nyomát, és megállapították, hogy az eredeti festés a mostanival megegyező sötétebb barnás és bordós volt. A Nagyteremben azonban a kárpit már nem eredeti, mert azt nem lehetett megmenteni.
habosvilla_zeneakademia_nagyterem_ajto.jpg habosvilla_zeneakademia_nagyterem_ablak.jpg
Szerte az épületben nagyon látványosak az éjkék gömbök. Ezekből pontosan 22 gömb található, és a legenda szerint egyikben lakik a zene, de senki nem tudja, hogy melyikben.
habosvilla_zeneakademia_gomb.jpg

Első emelet, a "vízi világ"

Az első emelet a vízi világ megtestesítője, ennek megfelelően a mennyezetnél hullám motívumokra lehetünk figyelmesek. A tér nagyon világos, melyet nagy ablakokkal világítanak meg. A vízi világot támasztja alá Körösfői-Kriesch freskója is. A képen megjelenő 5 meztelen nő az 5 művészet megtestesítője, és különböző népek járulnak a forrásukhoz.
habosvilla_zeneakademia_korosfoi_kriesch_fresko.jpg
Az emeleti folyosón, a Kisterem mellett található egy másik, sokkal kisebb kép, Körösfői-Kriesch Zichy István: Hegedűszót hallgatók c. alkotása (Raffay Endre: Apollón szentélye c. könyv alapján). Érdekessége, hogy tematikájában nem illeszkedik a többi díszítéshez, a víz motívum nem jelenik meg rajta.
habosvilla_zeneakademia_korosfoi_kriesch_emeleti_festmeny.jpg

Kisterem

Ezután a Kisterembe léptünk be, ahol összes 330 férőhely található. Ez a terem főleg diákoké, de sokféle művészeti előadást is szoktak tartani itt.
habosvilla_zeneakademia_kisterem.jpg
A falakon babér és lant, dionüszoszi "csúnya fejek" és apolloni "szép fejek" egyaránt megtalálhatóak. Színpadi technika szempontjából ez a hely sokkal korszerűbb; többek közt zsinórpadlás is található itt, és redőnnyel szabályozhatók a fényviszonyok.
habosvilla_zeneakademia_kisterem_szimbolum_1.jpg habosvilla_zeneakademia_kisterem_szimbolum_2.jpg

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Végül magáról a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről is hallhattunk pár szót. Összesen 42 tanszakon 162 tanár oktat 880 diákot. A tanulók közül 20% külföldi, főleg japánok, és talán elmondható, hogy Európában "Nr. 1" az oktatás színvonala zeneművészet terén. A diákok 0-24 órában gyakorolhatnak (ez azért tényleg nem semmi), online foglalást adhatnak le a hangszigetelt gyakorlószobákra. A minőségnek persze ára van, 1 félév 1.5 millió forintba kerül a költségtérítéses képzésen, éppen ezért hatalmas a verseny az ösztöndíjas helyekért.
habosvilla_zeneakademia_homlokzat.jpg
A gyerekek 5-12 éves koruk között tehetség programban vehetnek részt a "Lisztkukacok Akadémiáján". Létezik egy LEGO Zeneakadémia makett (úristen, ezt látnom kell majd!), amelyet 120 óra alatt raktak össze, pl. a tuba LEGO pohárból készült. A foglalkozásokon a gyerekek minden héten átrendezhetik a színpadot az aktualitásnak megfelelően.
A fotókat többnyire Sony DSC-QX10 objektívvel készítettük, a kevésbé látványos képeket pedig a sajt Sony Xperia U mobilommal.

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr757271309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovcskati 2015.07.29. 17:53:43

Az emeleti "jelentéktelenebb" freskó nem Kőrösfői alkotása, hanem Zichy István Hegedűszót hallgatók képe. (Raffay Endre: Apollón szentélye c. könyv alapján)

habosvilla 2015.07.29. 17:59:10

@kovcskati: Nahát, köszönöm a javítást! Az idegenvezetőre hagyatkoztam ebben a kérdésben, és sajnos nem néztem utána a bejegyzés írása közben.

habosvilla 2016.02.02. 01:13:16

Köszönet a sok-sok javításért és kiegészítésért Soltész Annának, aki a Zeneakadémia korábbi hallgatója, korábban zenetanárként dolgozott, jelenleg pedig idegenvezető, így nagy hitelességgel tudta korrigálni félreértéseim, amelyeket a szövegben is javítottam.
süti beállítások módosítása