Magyar borhoz magyar címkét

2014.05.04. 17:14

A Bálnában sétálva véletlenül botlottunk bele a “Cégér - Jó bornak tervezz címkét!” poszterkiállításába, mely 2014. április 11-20. között volt megtekinthető. Valójában ez a bemutató egy pályázat eredménye, ahol a jó magyar borokat igyekeztek összehozni jó magyar művészekkel. A pályázatot egyébként 2012-ben és 2013-ban is kiírták, és olyan jól sikerültek az együttműködések, hogy ennek folytatásaként 2014 februárjában is meghirdették.

A versenyen márciusban tették közzé a 10 döntős nevét, és hogy milyen boroknak kell tervezniük. Majd most áprilisban derült ki, hogy az 1. helyezést Balla Csönge, a 2. helyezést és a közönségdíjat Demeczky Nóra-Vass Dávid páros nyerték el. Ezen a kiállításon viszont mind a 10 döntős műveit láthattuk fotókon és leírásokon. Méghozzá ötletes módon a molinó egyik felén a bor és a borászat ismertetője szerepelt, a másik felén pedig a képzőművész adatai és a megvalósítás módja (magyar és angol nyelven).

Lássuk be, egy ilyen pályázat meg egy ilyen kiállítás csak menő lehet, amiben egyszerre van benne a bor és a művészet…

1638.jpg

Rohmann Nóra, Peltán-Brosz Roland - Csernyik Pince

A Csernyik Pince egy kis kézműves pincészet, melyet Csernyik István és felesége vezet. A család birtokában lévő 7.5 hektár szőlőből 2,5 hektárt szántak palackos bornak a Gyöngyöstarján környékén elterülő földön. A Nyitány nevű boruk tartalmaz őszibarack-aromákat, krémességet, vaníliás ízt és egy kis kesernyésséget az alkohol és az olaszrizling összeadódásából.

A fiatal művészek (Magyar Képzőművészeti Egyetem),  Rohmann Nóra és Peltán-Brosz Roland célja egy könnyen befogadható, mégis figyelemfelkeltő címkét terveztek. Egy pontos térképet készítettek a helyről és a föld változatosságáról, majd ezt tették a címkére és egy ilyen térképbe csomagolták a bort.

 rohmann_peltan.jpg

Nyoszoli Kinga, Kőmíves Kristóf - Kattra Pincészet

A Kattra Pincészet borai Etyek jó földterületeiről kerülnek ki. Az 1994 óta működő családi pincészet tagjai közül Kattra Ágnes első sajátjának mondható bora az Ágnes Chardonnay Battonage. Az ülepített must barrique tölgyfahordóban erjedt, majd finomseprőn érlelődött.

A címke tervezése során egyrészt Áginak terveztek egy saját logót, mesterjelet. Ezt helyezték el a címke közepén matricán és a csomagoláson is. Ami viszont nagyon ötletes, hogy a címkébe foglaltak egy cseppfogót is, amit a bor elfogyasztása után is lehet használni.

nyoszoli_komives.jpg

Misztarka Eszter - Kvassay Pincészet

A Kvassay Cuveé felerészt Cabernet Franc és felerészt Cabernet Sauvignon párosításából született. A villányi Remete dűlő gyömölcsét egy éven át fahordóban érlelték, mire a bort megkapták. A Kvassay Pincészetet 2007 óta vezeti Kvassay Levente hat hektáros földterületen.

Misztarka Esztert (Magyar Képzőművészeti Egyetem) a Remete dűlő ihlette meg, amiről magányosságra és elvonultságra asszociált. Az Omega jel itt is a kezdet és a vég szimbólumaként szerepel a dobozon, csomagolópapíron és a címkén. Központi ikonja pedig a leírás szerint a barlang, ami nekem a képek alapján nem jött át. Én inkább egy nagyon elegáns, fekete-tónusú designt látok, amit például üzleti vacsorákon szolgálnék fel szívesen.

misztarka_eszter.jpg

Lakosi Krisztián - Maurus Borászat

A Móri Traminim a Maurus pincészet bora, melynek a nevénől is látszik, hogy a Móri Borvidéket képviseli. A mustot fahordóban erjesztették, majd finomseprőn tartották rendszeres kevergetéssel. Végül egy testes, “fejlődési potenciállal” rendelkező bort kaptak.

Lakosi Krisztián (Magyar Képzőművészeti Egyetem) az ügyvezető kérésére szerepeltette a vakokszámára információt nyújtó Braille-írást a címkén, és végül ezt is tette központi elemévé. A címke összességében letisztult, fehér háttérszínnel, fekete felirattal és finom arany díszítéssel rendelkezik, amit a látványelemként is funkcionálé Braille-írás tesz egyedivé.

lakosi_krisztian.jpg

Hoffmann Tamás - Dorogi Testvérek Pincészete

Hoffmann Tamás a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, és a Dorogi Testvérek Pincészetéből a Tokaji Furmintot kapta meg tervezésre. A borászat több mint tíz éve indult családi üzletben eleinte csak az édes boraik voltak a kelendőek, de ma már a szárazak is egyre népszerűbbek. Tokaji Furmintjuk magas savszerkezetű, fanyar cseresség borítja, leginkább a zöld alma, zöld körte ízéhez tudják hasonlítani enyhe jázminossággal.

Tamás munkájával a borok hagyományaira és kézműves jellegére igyekezett irányítani a figyelmet a tipográfiai megoldással, és az üveg nyakának méhviaszba mártásával, tetején pecséttel.

hoffmann_tamas.jpg

Héjja Luca - Váli Bor

Ez volt az a poszter, aminél elkezdtem kattingatni a mobilom fényképezős gombját, mert a nagyon megtetszett a külső; ráadásul mikor Váli Péter borkóstolóján jártam, akkor a Budai Zöld volt az egyik kedvencem a kínálatból (ennél csak a “Luca bora” jobb!). A Váli Bor a Badacsonyörsön található kézműves családi borműhelyből származik. A Badacsonyi Budai Zöld reduktív eljárással készült, citrusos-zöldalmás ízű, és ahogy Héjja Luca a csomagoláson rájátszott: kiváló fröccs készíthető belőle.

Luca a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, ahol Juhász Marci a mestere és mentora. A palack címkéjén a bort és a szódásüveget piktogramokkal jelezte, mintha egy számítógépes játékban valamilyen életenergiát jelentenének. A zöldkeretes rész, amiben fröccstípusok nevei olvashatóak, engem egy sematikus 3D szemüvegre emlékeztet, összességében abszolút geek külsőt kölcsönözve ennek a bornak.

hejja_luca.jpg

Hegedűs Márton - Kolonics Pincészet

Hegedűs Máron (Magyar Képzőművészeti Egyetem) a Kolonics Pincészet Somlói Furmintját kapta meg feladatul. A pincészet a Somló dél-keleti oldalán lévő Apátság-dűlőben található, többgenerációs családi vállalkozás. Somlói Furmintjukat inkább a minerális, somlói ízek közé sorolják, amit a Furmint stílusjegyei tarkítanak.

A tervezett címke egy vulkánkitörést szimbolizál, kontrasztos piros-fekete színekkel, amellyel a készítő a Somló-hegy vulkanikus eredetére és a “somlói bor egykori hírnevének felélesztésére” utalt.

hegedus_marton.jpg

Demeczky Nóra, Vass Dávid- Sterlik Pince

A második helyezett páros, Demeczky Nóra és Vass Dávid a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói, ahol Balla Dóra a mesterük. Ők a soproni Sterlik Pince Rosé Cuveé-jét kapták meg tervezésre. A családi borászat már 30 éves múltra tekint vissza az 1982-es első telepítés óta. A Pirkadat nevű bor reduktív technológiával készült, amely ötvözi a Kékfrangos, Zweigelt, Merlot és a Cabernet Sauvignon ízvilágát.

A címke színvilága abszolút kiemelkedett a többi munka közül, mert egy divatos lilás-rózsaszínes színvilágot kapott. Ahogy a plakátról kiderült, magát a pirkadatot hivatott ábrázolni. A csavar az egészben, hogy 60 különböző címke készült el, mely a pirkadat különböző fázisait mutatja be. Jelezve, hogy ez nem egy pillanat, hanem egy folyamat. Egy “pörgetős könyvet” is készítettek, amelyben végig lehet tekinteni az árnyalatokat. Illetve a bor mellé illő Harrer csokoládé csomagolása is megkapta az arculatot.

 demeczky_nora_vass_david.jpg

Campean Harald Kevin - Vida Családi Borbirtok

Egy másik kedvenc alkotásom a szekszárdi Vida család Kékfrankosához készült.  Egy gyümölcsös vörösbor, 80% kékfrankos, 20% Merlot tartalommal.

A Budapesti Kommunikációs Főiskola hallgatója, Campean Harald Kevin nagyon vagány, hipszter külsőt álmodott meg ennek a bornak. A címkén lévő hagyományos frakkos úriemberre egy kék napszemüveget kanyarított, és a cilinderét átlőtte nyíllal. Mindezzel azt kívánta üzenni, hogy a borozás nem csak a frakkos úriembereknek való mulatság, hanem bárki élvezheti a borok ízét.

1650.jpg

Balla Csönge - Dávid Borház

A nyertes alkotás Balla Csönge nevéhez fűződik, akiről anno én is sokat hallottam már az egyetemen, de úgy tűnik most a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanul tovább. Az egerszalóki Dávid Borház borai közül Varga Dávid cuveé borát kapta meg tervezésre (DQ = Dávid Qvée). A bor önmagában is érdekes, mivel a borász különválasztotta a cuveé alapjait képező fajtákat, és külön-külön tölgyfahordókban érlelte őket 18 hónapig. Majd házasította és még 10 hónapig barrique hordókban érlelte a bort.

Csönge alkotásában a legnagyobb ötlet a perforált papír, aminek letépése után információkhoz juthatunk a borról. Hogy mit jelképez, azt viszont nem tudtam volna kitalálni a leírás nélkül. A címke ugyanis magát az Öreghegyet jelképezi, és ennek a vulkanikus közetébe vájt három folyosóját. Ahogy a perforációt leszakítjuk, olyan felületet hozunk létre, mintha mi is csákánnyal vájtuk volna a pincét. A címke papírja a tufára utal az érdes, szemcsés jellegével.

1653.jpg

Festmények a címkéken

Nem találtam további leírást, de a folyosó további részében állványokra állítottak ki még néhány művet híres művészek alkotásai közül, és hogy milyen bor kapta meg ezt a címkét. Örök kedvencem Fehér László, de ezek közül Sipos Barbara alkotása is tetszik.

  • Fehér László: Ház tócsával (2010) - Merfelsz Pince: Neró Rosé (Szekszárd, 2013)
  • Konkoly Gulya: Tavirózsák (1982, részlet) - Dániel Pince: Crew (Szekszárd, 2007)
  • Balogh László: Formabontás (2013) - Iváncsics Pince: Merlot (Sopron, 2011)
  • Sipos Barbara: Jövendölés (2009) - Fanni kertje: Aszú, 5 puttonyos (Tarcal, 2011)
  • Fajó János: Szitanyomat (1991, részlet) - Ódon Pince: Juhfark (Köveskál, 2009)
  • Moholy-Nagy László: Földek (1919) - Maurus: Ezerjó (Mór, 2011)

 borok_cimkek.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr256398999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása