Rácvárosi mintakönyvtár

2011.07.24. 14:28

 Hihetetlenül lelkesítő olyan emberekkel találkozni, akik szeretik is csinálni a munkájukat. A Mecsekaljai Pázmány Péter Utcai Általános Iskola könyvtárosai több mint könyvtárosok. Ők segítenek az iskolai lap szerkesztésében, szakkört tartanak, ahol néhol színdarabbal készülnek, néhol kézműveskednek. A könyvtárosok szervezik a találkozókat híres emberekkel, sportolókkal, nagy utazókkal vagy épp versenyeket tartanak. Vincze Mária azt vallja: „kicsi korban kell elkezdeni a nevelést, mert akkor később nyitottabbak lesznek”. 

A Könyvtárostanárok Egyesülete szervezte a látogatást az iskolai könyvtárba, amit ki nem hagytam volna. Sajnos a meleg vagy a rossz időzítés miatt mindössze öten érdeklődtünk a program iránt, mi viszont nagyon jól éreztük magunkat. Megterített asztallal, házi süteményekkel és üdítőkkel vártak bennünket – persze ha csak meséltek volna, az is elég lett volna, mert mi tátott szájjal hallgattuk a bemutatkozásukat.

Az iskoláról

Az iskola kb. 1787 óta létezik, de nincs írásos bizonyíték erről. Egy tanítóról találtak feljegyzést 1781-ből, aki otthonában tartott órákat. Majd egyet arról, mikor az iskola már létezett. Az épületen megfigyelhető kívülről az átalakítás: a terméskőből épült rész az eredeti még 1959-ből. Aztán 2004-ben nagymértékű felújítást tartottak, amire állítólag már nagyon szükség volt. (Az iskola történetéről a honlapon is olvashatunk)

Elnyerték az ökoiskola pályázatot, ami azt jelenti, hogy környezetettudatosságra nevelik a gyerekeket. Az udvaron most építkezés folyik ennek jegyében. Egy kőrókával is találkoztunk, aki egy iskolai díj ihletője. A Zénó díjat az a diák kaphatja, aki önzetlen magatartásával kitűnik a többiek közül, és ezt maguk a diákok szavazzák meg titokban egymás közt.

A könyvtár alapjai

Két iskolai könyvtárat és egy klubkönyvtárat vontak össze, ebből tevődött össze az állomány. 2004 óta vannak ebben a 100 nm-es helyiségben, ahol kb. 8000 kötetet számlálnak, 17 folyóiratot rendelnek meg. Egy kis kulisszatitkot is megtudhattunk: a könyvtáros a „nem egészen 14 éveseknek való könyveket” a polc mögé rejti (mivel a falhoz állított szekrényeknek két oldala van).

Részben a szűkös költségvetés miatt nem integrált könyvtári rendszert használnak. Ezt a könyvtári programot a könyvtáros programozó fia fejlesztette diplomamunkaként. Praktikussága például, hogy a fiókkönyvtárak összekapcsolhatók vagy szétszedhetők. Az adatbázist viszont a könyvtárosnak kell felvinnie.

Könyvtárhasználati órák

Az alapító okiratban nem szerepel a könyvtár, mint megtudtuk, de a Pedagógiai Programban benne van a könyvtárhasználati óra. (Korábban írtam már arról, hogy ez nem mindenhol valósul meg.) Alsó tagozatban a könyvtáros tanítja magyar nyelv és irodalom órán belül ezeket az ismereteket (évente 2-2 óra). 6. osztályban az informatika órába épül be, 5. majd 7-8. osztályban szintén a magyar órákba (évente 4-4 óra).

Könyvtári programszervezés

Ezután a programok végeláthatatlan soráról hallhattunk. Népmese napja alkalmából mindig egy-egy íróval foglalkoznak kiemelten, pl. Berze Nagy János, Kriza János. Ilyenkor hívnak egy-egy embert, aki beszél az íróról és könyveiről. 2010-ben a török népmeséket választották témaként, és hívtak egy embert, aki török ruhába öltözött, és még néhány mondatot is mondott törökül a gyerekeknek. Idén a német népmese lesz a téma, és a nagykövetség egy kis ajándékot is ígért nekik.

Az iskolai könyvtárosok világnapja sorozatba 2006-ban kapcsolódtak be. Rendeztek már azóta például Legyen ön is milliomos vetélkedőt, máskor az Okosabb vagy mint egy ötödikes másolatát. 2009-ben tartottak egy internetes kutatójátékot Pécs helyszíneiről.

Sokan jelentkeznek a könyvtári szakkörökre (ezeknek alsós és felsős programterve is letölthető a honlapról, mindkét esetben 32 óra a tervezett óraszám). Feldolgozták már például az őskor és Egyiptom témáját, ami teljesen elvarázsolta a diákokat. Láthattuk a gyurmából készült alkotásaikat, pl. ősembereket, római fejet. A kicsik meséket írtak, és láthatták hogyan születik belőle könyv.

A fiúkat a világháború érdekli nagyon és a vízi csaták. A könyvtárnak ilyenkor természetesen be kell szereznie a kéréseknek megfelelő könyveket. Utána a gyerekek rajzolták a csatákat, viseleteket és saját történeteket írtak. 7-8. osztályban megjelent a vámpírmánia, így szülői felajánlásból megvették a Twilight sorozatot, ami kizárólag szülői engedéllyel kölcsönözhető.

A szakkörösök szerkesztik az iskolai újságot a (S)Rácvárost – ez egy szójáték, mivel egy rácvárosi iskoláról van szó. Megtanulják hogyan kell kis- és nagyhírt, tudósítást írni, interjút készíteni stb. A határidőket azonban mindig nagyon szigorúan veszik, hogy a gyerekek megtanulják az alkalmazkodást.

Ezután kicsit összemosódott számomra, hogy melyik programsorozat milyen név alatt fut, de vannak Rácvárosi esték, Testvérmúzsák. Járt már itt pl. Hobo, Tüskés Tibor (2009-ben hunyt el), Ivasivka Mátyás, Pinczehelyi Sándor. Ezen kívül például csillagász, búvár, pszichiáter, sinológus, akik beszéltek munkájukról.

A kérdés mindig az, hogyan tudnak a meghívottak a gyerekekkel beszélgetni. Ők egyébként mindig készülnek, Varró Dánielnek társasjátékot készítettek, másoknak színdarabot adtak elő. Minden meghívottat kérnek, hogy hozzon magával megfogható tárgyat, amit körbeadhatnak. A rendezvény plakátját, néhány fotót mindig beragasztanak egy albumba, és kérik a meghívott aláírását. Felfigyeltünk rá, mennyire igényes plakátok készültek a rendezvényekre. Kiderült, hogy egy korábbi iskolai titkár kiadással foglalkozott, és foglalkozott a megjelenéssel.

Nem csak híres embereket hívnak, hanem mondjuk országokat is mutatnak be képek segítségével. Állítólag a nagykövetségek nagyon segítőkészek ebből a szempontból. Tartották már japán teadélutánt, beöltözhettek szír viseletbe, volt indiai táncest, egy szülő pedig egyiptomi élményeiről mesélt. Máskor Mexikóról, Bolviáról, Peruról, Kenyáról meséltek a diákoknak.

Egy másik sorozat része a sportbemutatók tartása, amit már természetesen nem mindig lehet a könyvtár falai közt. Legalábbis a tájfutókat a tornaórákra hívták el – nekik köszönhetik az iskoláról készült nagyon jó térképet is. Máskor játszottak rugby-t, Jakabos Zsuzsa pedig az úszásról beszélt.

Egyik büszkeségük, hogy egy 5. osztályos (rossz) tanulót sikerült arra rávenni, hogy kiállítást rendezzenek az óragyűjteményéből. Egy igazi órás mester nyitotta meg, a szakkörösök írtak össze kérdéseket, amiket fel lehetett tenni neki. A Diákönkormányzat szervezett hozzá műsort. Az óratulajdonos kisfiú pedig sokat olvasott és készült, hogy a háttéranyagokat összeállítsa.

Sajnálattal hallottuk, hogy már kevesebb a pénz, ezért kevesebb vendéget tudnak meghívni. Kisebbek a versenynyeremények is, és könyveket is csak szülői felajánlásokból tudnak vásárolni, amit egy könyvbe ragasztott matricával jeleznek.

Végül mi is bekerültünk abba a hatalmas albumba, ahol a könyvtár programjait tartják számon. Aláírtuk és megígérték, hogy a rólunk készült fotókat is beragasztják, ahogy a többi vendégét.

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr763094895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása