Eszembe jutott, hogy eddig budapesti templomokat nem nagyon mutattam be, pedig sok fontos található ezek között is. Angyalföldön, a Babér utcában áll a Szent Mihály templom, melyet 1929-30 között építettek neoromán stílusban. Ha valaki hasonlóságot vél felfedezni a Szegedi dómmal, az egyáltalán nem téved, hiszen tervezőjük közös, Foerk Ernő. Stílusuk mellett alapanyaguk is rokon, vörös tégla és fehér kő.

A bejárat fölött Jézus széttárt karral, a tető alatti timpanonon pedig Mihály arkangyal, aki a templom névadója és védőszentje. Szemünket azonban magára vonja a rózsaablak, kisebb ólomüveg ablakok az oldalhajókon is helyet kaptak.

Egy főhajóval és két alacsonyabb mellékhajóval rendelkezik, melyet hatalmas átmérőjű, tömbszerű oszlopok tartanak. Kereszthajó fogja át, de ez a templom belső terében nem érvényesül. Nonfiguratív mintájú kazettás mennyezet borítja a hajókat.

Apszisának freskóján a Szentháromság: Krisztus harsonázó és imádkozó angyalokkal körülvett mandorlában, glóbuszon áll, alatta egy angyal írásszalagon hirdeti „Krisztus az út, igazság, élet”. Krisztus piros ruháját ellensúlyozza, glóbuszának kékjével azonosul a kék ruhás, holdsarlón álló Mária, aki kezét nyújtja felé. Másik oldalon imádkozó szentek, élükön Keresztelő Szent Jánossal. A kép alsó részén is imádkozó, térdelő, Bibliát olvasó alakok. Hosszháza is díszes, medalionokban lévő szentek szegélyezik. Tűzzománcos, angyalokat ábrázoló főoltárát sokat kritizálják a templomról szóló leírások szerint, valóban eltér a freskók stílusától.

Azt hiszem, kiemelendő, hogy a hívők a Szentmise végén Szent Mihályhoz is mondanak imát. Sajnos úgy vettem észre, hogy az internetes oldalak ugyanazt a szöveget vették át egymástól, olvashatunk róla az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye honlapján, a Miserenden, a BudapestCity-n és talán valamivel többet a Wikipédián (a honlapként megjelölt oldalra 404 találatot kaptam).  

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr522608727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása