Múlt egyházi könyvek órán a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola könyvtárába látogattunk, ahol a megbízott vezető, Zsohovszky Márta és egy könyvtáros, Tegzes Béla vezetett körbe minket. Először mindketten tartottak egy-egy rövid prezentációt, majd körbejárhattuk a helyet. Márta elsősorban az Egyházi Könyvtárak Egyesülését (EKE) mutatta be nekünk. Az egyházi könyvtárak az egyik legősibbek, fenntartójuk az egyház vagy egy felekezet. Az előző rendszer államosítása után előfordult, hogy egy főiskola háttérintézményévé váltak vagy raktárként funkcionáltak.

Sok egyházi könyvtárban civilek is dolgoznak, és „mindenki mindent csinál” (ahogy itt is), a feldolgozáson, tájékoztatáson kívül például a könyvtáros idegenvezetéssel is foglalkozik és takarítással is. Az olvasók általában a kutatók, akik helyben használhatják az állományt.

Az EKE összefogja és képviseli az érdekeit az egyházi könyvtáraknak, szellemi központja Pannonhalma. Levelezőlistát működtetnek, hírlevelet írnak, és a www.eke.hu honlapot működtetik többek között.

A támogatást a Vatikáni szerződés biztosítja, a Nemzeti Kulturális Alapból restaurálásra pályázhatnak. Az 1997. évi törvény rendelkezett a nyilvánosságról, miután 37 (?) könyvtár vált azzá, köztük a Sapientia könyvtára is.

Az egyházi könyvtárak legtöbbje eleinte az ORBIS integrált könyvtári rendszert használta, majd 2000-ben áttértek a Thecara, de annak fejlesztése is megállt. Nem egységes, hogy milyen IKR-t alkalmaznak az egyházi könyvárak. Fél év múlva ígérik, hogy kész lesz az UNITAS, mely egy közös katalógus és információs portál. Egy felmérés szerint az egyházi könyvtárak 44%-a 2005-ben korszerűtlen szoftvert használt, mely még a működőképességet is veszélyezteti. A MOKKA-R-nek 9 tagja van közülük. A digitalizálással céljuk az állományvédelem, és hogy ezentúl az elektronikus dokumentumokat szolgáltassák az eredeti könyvek helyett.

A főiskolai könyvtárak mind nyilvánosak, állományuk a http://konyvtar.hu oldalon kereshető, és tulajdonképpen ennek köszönhető, hogy nagyobb nyilvánosságot kaptak.

A továbbiakban Tegzes Béla beszélt konkrétan a Sapientia könyvtáráról. A főiskola 1998 óta működik az Apostoli Szentszék instrukciója alapján, mely a szerzetesi intézetek közötti együttműködésről rendelkezik a képzésben. 2000-ben alakították ki saját állományukat, 2001-ben költöztették mostani helyére és 2003-ban tették nyilvánossá. 2004-től hozzájuk tartozik a Családpedagógiai Intézet Családkönyvtára. Mivel nincs raktáruk, ezért a Családkönyvtár könyvein kívül nem kölcsönözhető állományuk.

A tervezők egy dizájnos könyvtárat próbáltak létrehozni, de több hibával, melyek közé a raktár hiányán kívül az is tartozik, hogy az olvasótermi felügyelő nem látja a helyéről az olvasókat, és az L alakú terem kisebb szárnyára egyáltalán nem tudnak figyelni.

Az állomány 50 ezer könyvből, 16 ezer folyóiratból áll, ebből 45% magyar, 40% német (15% angol, szerintük ennek csekély száma miatt nem olyan népszerű könyvtáruk). 15 számítógéppel rendelkeznek, ebből 9 van az olvasóteremben. Adatbázisaik az ATLA, EBSCO, EISZ és a NAVA. Eleinte az ORBIS-t használták, de 2002-ben az e-Corvinára tértek át. ETO helyett szakozótáblákat alkalmaznak. Gyűjtőkörük elsősorban a megszentelt élet irodalma. 2008-tól nagyobb hangsúlyt próbálnak fektetni az arculatra is. A hallgatók levelezőlistájára össze szokták állítani az adott TOP10 könyv összefoglalóit, és a könyveket is kiemelt helyre teszik. Rendszeresen tartanak „Könyvtári estéket”, ahová egy-egy előadót meghívnak, és elbeszélgetnek vele – általában 15-20 fő szokott részt venni rajtuk.

A beiratkozás ingyenes, és nem feltétel hozzá, hogy valaki hallgató legyen, viszont mint már említettem, nincs lehetőség kölcsönzésre. Őrzik a szakdolgozatokat, de másolni és kölcsönözni nem engedik őket. Szombaton is nyitva tartanak, mivel főiskolára nagyon sok levelezős hallgató jár. A 300 hallgatós iskolára összesen 100 fős olvasóterem jut, a könyvtár összesen 792 négyzetméter alapterületű. Partnereik a Ferences Rend Pasaréti Könyvtára és a már említett Családkönyvtár (SACSI). Utóbbit 2001-ben alapították, védőnői és pedagógiai tanfolyamokat szerveznek.

Már nem fogadnak teljes ajándék könyvcsomagokat sem Magyarországról, sem külföldről, mert túl sok a duplumuk (és triplumuk). Inkább csak kiszűrik, hogy mire van szükségük.

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr12460433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása