Egyik pedagógia órámon megemlítette az oktató, hogy a szakdolgozatot lehetne az iskolák folyosóinak, osztálytermeinek díszítéséből is írni. Nekem akkor nagyon megtetszett a gondolat, de a végső döntésnél mégsem ezt választottam. Ennek ellenére kiragadtam néhány pillanatot az iskolából, ahol a gyakorlótanítást végeztem:

A hivatalok előtti folyosót, ahol a könyvtár is található, építészek életéről és művészeti stílusokról szóló tablók színesítik. Mindez képekkel gazdagon díszítve. Még ha a szövegeket elolvasni hosszadalmas és nehézkes is, a képeket biztos meg szokták nézni várokazás közben, szünetekben, és talán memorizálnak is belőlük valamit. 

 A lépcsőfordulóban "Kalendárium címszó alatt pedig ezek a képek és feliratok láthatóak. Egyes Bibliából vett idézetek, illetve illusztrációként freskórészletek, ikonok és oltárképek, néhány életképpel. Ez ugyan nem egy vallási iskola, de érdekes, hogy itt is megjelenik ez a vonás, illetve hogy a teológiát és a művészeteket összekapcsolják. A Kalnedárium mellett pedig költők képei és versei sorakoznak egy másik faliújságon.

Elkanyarodva a művészetek témától, a következő fordulóban diákok képei egy utazásról és konferenciáról. "Feel the conference" címmel, egyik oldalon a "culture", másik oldalon a "party" felirat jelenik még meg, képekkel illusztrálva. Látszik, hogy alkotói milyen gondosan készítették ezt a tablót, ami rögtön szemet szúr, ahogy a lépcsőn felfelé megyünk. Ebből is látszik, hogy fontosnak tartják ezeket a "hivatalos utakat", és a kultúra azért ugyanannyira szerepet kap, mint a bulik.

Egy másik sorozat az egyik folyosón a síelés élményeiről szól. Kinyomtatott fényképek sorakoznak egymás mellett, amit filctollal felírva kommentáltak, méghozzá humorosan. Úgy vettem észre, a képeken ugyanúgy szerepet kapnak tanárok és diákok egyaránt.

A képek teljes nagyságban megtekinthetőek ezen a címen, további fényképekkel együtt: http://ikhok.elte.hu/~habok_lilla/iskola_diszites/

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr31893845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása