Kedvelt városaim

2009.07.21. 19:42

Lehet, hogy ezt sokan megjegyezték már előttem, vagy csak nekem rosszak a tapasztalataim, de azaz érzésem, hogy a szívünkhöz közel álló településeket "kevésbé" ismerjük, mint az idegen városokat. Ha valahová elmegyünk, jobb esetben felkészülünk a helyi látnivalókból, megnézzük pl. a helytörténeti múzeumot, a képtárat, az emlékműveket. Ahová viszont sokszor járunk (mondjuk a család miatt), ott inkább a kedvenc boltokat, éttermeket, kocsmát, mozit stb. tartjuk számon. Arról jutott ez eszembe, hogy ma két ilyen helyen is áthaladtam, amelyek kulturális értékeiről nem tudok szinte semmit.

Eredetileg az volt a terv, hogy édesanyámmal elvonatozunk Szolnokig, ahol az egyik nővérem lakik (egyébként itt születtem), és ő elvisz minket kocsival - kis kirándulós kitérővel - Recskig, ahonnét a mamámat hozzuk Pestre. A terveinket részben keresztülhúzta az M3 körüli mai kalamajka, és Vámosgyörktől vonattal jöttünk Pestig, a nővérem pedig visszakocsikázott Szolnok felé. Végülis arra jutottam, hogy Szolnokot, Recsket (és Kisteleket) meg kellene néznem kívülálló szemével is.

A kitérőnk egyébként a Mátra lábánál Markazt és Kisnánát jelentette. Előbbi településen sajnos a várat nem tekintettük meg, ahogy eredetileg terveztük, mert a várostól messzebb van, csak nem tudtuk mennyivel. A római katolikus templomról viszont készítettem néhány fényképet.

Nővérem rájött, hogy ő a kisnánai várat pedig már látta, ezért végül egyedül küldtek be. A vár sokáig a Kompolthy család tulajdonában volt az ottani kiírások szerint, jelenleg belépődíj fejében (kedvezményes 300 Ft, teljes árú 500 Ft) bejárható. A termekben korábban kiállítótér működött, ez jól megfigyelhető a leszakadt/levett táblákból. Az idegenvezető keddenként szabadságon van, mivel elvileg ilyenkor kevés a látogató, de a jegyszedő hölgytől megtudtam, hogy nemrég nyertek egy pályázatot, és a vár felújítását, konzerválását tervezik. Fáklyával bevezetett a pincébe is, amelynek nagy része még épen megmaradt - de észrevehetőek voltak a július 4-i várjátékok kellékei. A rekonstrukció ráfér (ha szakszerűen végzik), de elsősorban a műanyag tető alatt lévő széthajigált kőemlékeket kellene összeszedni, és méltóbban kitenni. Az egyik legszebben megmaradt rész a torony gótikus ablaka, a másik pedig egy oroszlános dombormű.

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr741259493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása