Csendes osztálytermi zaj

2010.03.12. 23:22

 Pont egy éve regisztráltam magam a Ningre, azon belül a Várkonyi Nándor Könyvtár közösségébe, és azóta kapom tőlük a rendezvénymeghívókat, amelyeket többnyire azonnal törlök, mivel Pécsre nem ugrik le minden nap az ember (ma pont megtettem, de egy másik könyvtár miatt). Aztán 2009. novemberben regisztráltam magam az Olvaslak nevű Ning oldalra is, de ott sem aktívkodtam, pedig bizonyára hasznosabb lett volna az előzőnél. A magyar könyvtáros közösségbe egészen eddig nem is regisztráltam, pedig tudtam róla Daniéktól, akik még 2007-ben hozták ezt létre.

Most hétfőn pedig kipróbáltuk Modern eszközök... órán a Ning legtöbb funkcióját, és megbizonyosodhattunk róla, hogy igen, a Ning egy nagyon jó keretrendszer lehet egy osztály számára is. Találkoztam már néhány ügyetlenül megszerkesztett egyszerű html oldallal, amit egy-egy osztály készített (azért legyünk büszkék fiainkra, ha ilyet tudnak), és ehelyett nagyon jó megoldást nyújthat ez a program, ahová feltölthetik az osztálykiránduláson készített fényképeket, a kedvenc videóikat, a fórumban létrehozhatnak újabbnál újabb témákat (akár egy közös program megbeszéléséhez, vagy egy szaktárgy feladatainak kitárgyalásához), a sürgős témákról pedig azonnali üzeneteket válthatnak.
Ha az a kérdés, hogy osztályfőnökként ajánlanám-e a Ninget - akkor azt mondanám, hogy persze, hogy ajánlanám, de sok minden más mellett. Érdemes tisztában lenni mindenkinek a választási lehetőségeivel, és jogában áll választani ezek közül. A Ninggel az a probléma, mint általában a social networking oldalakkal, hogy már unjuk, hogy ennyi helyre kell regisztrálni. 
Egyeseknek éppen elég az iwiw, ahol tempót kell tartani azzal, hogy az ismerősök új képeit megnézzék (hányszor jegyezték már meg idősebb rokonaim, hogy "Rég cserélted a képeid!", meg következtettek nyaralásaimból szűkebb családom anyagi helyzetére...), családi állapotát fürkésszék, iskoláit magolják. Vannak ott is klubok, csoportok és fórumok, amiket az osztályok kihasználhatnak. Ugyanígy a Facebookon a rajongói oldalakat (Facebook és iwiw különbségek marketing szempontból). De a tizenévesek legtöbben a Myvipet használják (legalábbis unokahúgomnál látom, hogy azaz első, amit megnéz a gépen), vagy kicsit másra a HotDogot, de a lényeg ott is a kapcsolattartáson van. Instant Message eszközként a fiataloknál az MSN a térhódító (kisebb mértékben a Skype), ahol kupaktanácsokat is lehet tartani, vagy videóbeszélgetéseket. Nem is beszélve a hi5-ról, a Baráti Körről, amiket biztos szintén használnak valakik.
Szóval a Ning lehetősége adott, csak hát adottak mellette más lehetőségek, melyek szintén a kapcsolattartást szolgálják, ha nem is ilyen jól, de megszokottabban. Viszont ha azt kérdezik tőlem, hogy használnám-e a Ninget szociometria-jellegű felmérésekre, akkor inkább a "nem" felé hajlok, mert úgy érzem, ez olyan, mintha beleolvasnék a gyerekem füzetébe vagy kihallgatnám a telefonbeszélgetését. Persze kíváncsi vagyok, ahogy az volt az osztályfőnököm és más tanáraim is, de nem véletlenül szerettük volna őket sok mindenből kihagyni. Észre kell vennünk, ha valakit kiközösítenek, vagy egy diák valamiben túl messzire megy, de nem tudom, hogy ezek kiszűrésére ez az eszköz-e a legjobb, és nem lépünk-e túl vele egy intimségi határt. (Néha zavarban vagyok, mikor nagynéniként Facebookon olvasom 17 éves unokahúgom bejegyzéseit, pedig köztünk csak hat év korkülönbség van.)
Ha egyértelműen, tanári jelenlétünkkel irányítjuk a beszélgetéseket (itt adjuk fel a házit, ajánlunk olvasmányokat és videókat), akkor azzal mást érünk el. Ez nem probléma, csak döntsük el szerintem előre, hogy melyik utat válasszuk. Működő példa az osztály Ning használatára a TanárBlogon, a blog Ning oldala, és ha kedvet kaptatok, egy videó arról, hogyan hozhatunk létre ilyet (kicsit régi, nem tudom, mennyire aktuális még). Sok sikert hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr811838078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása