Összesen hat múzeumban jártunk a franciaországi Bordeaux-ban 2020 első hetében. Most mindet nem mutatnám be, hanem inkább kiemelnék pár olyan kiállítást-kiegészítő eszközt, mondjuk úgy szemléltető megoldást és interakciós lehetőséget, ami tetszett ezekben a múzeumokban. Azért annyit hozzáteszek így elöljáróban, hogy sajnos nem tudok franciául, de a kiállításokon nem mindenhol szerepeltek angol feliratok. Szóval a megértésem sem volt egészen teljes, de pár dolog azért mindenhol megfogott. A bejegyzésben mutatok pár képet a bordeaux-i Természettudományi Múzeum állandó kiállításáról, valamint a tengerészeti múzeum és az iparművészeti múzeum egy-egy időszaki kiállításáról, vagyis Leonardo da Vinciről és a Memphis Groupról.

bordeaux_termeszettudomanyi_muzeum_belso.jpg

Bordeaux-ban 48 óras City Passt vásároltunk (39 euró /fő), amivel a tömegközlekedés ez idő alatt ingyen használható, a listában megadott kb. 10 múzeum ingyen látogatható, másokra pedig kedvezmény jár. Ha szereted a múzeumokat, akkor már csak a közlekedés miatt is érdemes beruházni a 72 órás City Passre (43 euró /fő), ami egyébként napi 5 euróba kerül. Fontos részlet, hogy a City Passnál az aktiválás időpontja számít, tehát ha délután kezdted, akkor délután jár le az érvényessége (mi így még utolsó nap ki tudtunk vele menni a reptérre is).

bordeaux_termeszettudomanyi_muzeum_miniatur_kiallitas.jpg

Miniatűr kiállítás a Természettudományi Múzeumon belül: kiállítás a kiállításban

Multimédia a Természettudományiban

A múzeumok közül az egyik legnagyobb meglepetés számunkra a helyi természettudományi múzeum vagyis a Muséum de Bordeaux – sciences et nature népszerűsége volt a helyiek körében. Zárás előtt nagyjából fél órával estünk be, de még zsúfolásig tömve volt a hely, nagyrészt gyerekekkel és szüleikkel. Ahogy most utánaolvastam, látom, hogy a múzeum 2019. márciusában nyitotta meg kapuit ezen az új helyen, akkortól kezdve koncentrál kiemelten a gyerekekre, és akkor egészült ki a multimédiás elemekkel is. Az emeleten hagyományos 19. századi vitrinsor felújított változata látható. Először furcsa is volt, hogy a termek elrendezése elég hagyományos a plafonig tartó szekrényeken, vitrinek mögé zsúfolt, kitömött állatokkal - de mint látszik, ez a koncepció része. Plusz néhány nagyon ötletes dolog egészíti ki a megismerést.

bordeaux_termeszettudomanyi_muzeum_flamingo.jpg bordeaux_termeszettudomanyi_muzeum_tablet.jpg

 

Sok vitrin mellett vasból kiöntött szemléltető eszközök mutatja be, hogy az állatokhoz mi kapcsolódhat. Feliratot mondjuk nem láttam rajta, ami a szülőknek biztos fejtörést okoz a gyermekek záporozó kérdéseire. Az ötlet viszont szerintem nagyon érdekes, főleg, hogy így meg is lehet tapogatni az eszközöket.

Másrészt pedig a multimédiás újítás nagyon szuper, mivel a kihelyezett tableteken angolul és franciául is el lehet olvasni csomó mindent a teremről: részletezi, hogy milyen állatok vannak kiállítva, bemutat érdekes infókat, leírja a gyűjtemény történetét, és még kvízt is ki lehet tölteni. Akár valakit minden érdekel, vagy kifejezetten csak egy állatra kíváncsi, azt megtalálhatja a programban.

bordeaux_termeszettudomanyi_muzeum_interaktiv_panel.jpg

Leonardo makettek interaktívan

A Musée Mer Marine eredetileg Bordeaux európai tengerészeti szerepének állít emléket egy hatalmas, ám nem túl modern kiállítással. Persze emellett is vannak kapcsolódó modern időszaki kiállítások, de most nem erről akarok írni.

Hanem a Leonardo da Vinci kiállításról, amivel kiplakátolták az egész várost - még 2020. március 20-ig látogatható. Ez nem volt benne a City Pass kártyában sem, csak az állandó kiállítást lehetett ingyen megnézni, a Leonardo pedig 13 euró helyett 8 euróba került - bár a belépőt a teremben senki nem kérte. A tárlaton nem Leonardo mint művész kapott szerepet, hanem mint feltaláló, főleg a hadászati terveivel. Rengeteg makettet állítottak ki, és mindegyikről kis francia és angol összefoglaló is szerepelt, hogy mi az adott eszköz, hogyan működik az elképzelés szerint, és esetleg a feltaláló honnan merítette az ötletet. A 120 makett között szerepelt többek közt az önmagát tartó híd, a lánckerék alapjául szolgáló kúpusfogaskerék, a legyezőszerű ágyúsor vagy a tank.

bordeaux_mermarine_muzeum_leonardo_exhibition_2.jpg

Ha valaki járt már Leonardo kiállításon, akkor igazából ez sem okozott túl nagy meglepetést. Sőt, Milánóban még részletesebben bemutatták egy-egy találmányát, minden makett mellett szerepelt szemléltető videó is, és tableteken további részletek. Ennek ellenére a kiállítás érdekes volt a sokat látott találmányokkal, és olyanokkal amit még eddig nem láttam. Plusz egy-egy videót azért itt is mutattak, hogyan működhettek volna teljes méretben.

Viszont a mostani kiállításon nagyon tetszett a bevezető rész, ahol a látogatók maguk is kipróbálhattak néhány szerkezetet, főleg a tekeréssel működtethető makettekből. A gyerekek és a felnőttek is láthatóan élvezték az interaktív részeket. Az ötlet egyedül ott ütött vissza, hogy a látogatók a tárlat későbbi darabjait is kipróbálhatónak hitték (a tiltó feliratok ellenére), ezért láttam letört fogantyút egy nagyobb szerkezet mellett. Jó lett volna, ha minden teremben megjelenik mondjuk egy interaktív makett, jól kiemelten középen.

Játékosság a Memphis Group kiállításán

Kedvenc kiállításunk Bordeaux-ban a Musée des Arts Décoratifs-ban szintén az időszaki részleg volt. Maga a múzeum inkább hasonlít mondjuk a gödöllői kastély tárlatára, ahol szobáról-szobára lehet megtekinteni berendezett régi lakosztályokat és étkezőket. A belépésnél egyébként adnak térképet az eligazodáshoz, de mi őszintén nem tudtunk kiigazodni rajta, ezért inkább csak ösztönszerűen bolyongtunk a termek közt.

bordeaux_decorative_arts_memphis_muzeumpedagogia_01.jpg

No, de a kedvencünk a Memphis Plastic Field időszaki kiállítása volt, ami csak 2020. január 5-ig volt látható. A milánói Memphis tervezőcsoport nevezetes, színes munkáit mutatta be kiállított tárgyakkal és néhány videóval. Terveim közt szerepel erről egy külön bejegyzés, úgyhogy most ezeket a munkákat nem mutatom be. Hanem csak azt a múzeumpedagógiai ötletet, amivel a gyerekek (és felnőttek) maguk is állíthattak össze új design tárgyakat. Ehhez mindössze nyomtatott papírcsíkokra volt szükség, amelyek az alkotások részleteit tartalmazták. A látogatók pedig ezeket ragaszthatták össze, hogy a részletekből új tárgyakat kreáljanak. A falon sok-sok fantasztikus új ötlet szerepelt kiragasztva, mintha ez is egy külön kis kiállítás lett volna.

bordeaux_decorative_arts_memphis_muzeumpedagogia_02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr715414982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása