Tegnap a szüleimmel elmentünk Egerbe, megismerkedésük színhelyére. Érdekes dolog, mikor az emberek nagyon várnak valamit, de annyira feszültek emiatt, hogy csak elrontani tudják az egész hangulatát. De ez most nem ide tartozik.

Művészettörténet szakdolgozatomhoz megtekintettünk egy újabb állomást, az Egri Főegyházmegyei Könyvtárat, amely a Líceumban található. Jártam már az épületben Országjáró Könyvtárosok kirándulássorozat keretében, de akkor ebbe a barokk terembe nem hoztak el minket. A kápolnát (zeneterem) akkor is megnéztük a freskójával, amelyet Maulbertsch osztrák festő készített (a kalocsai könyvszekrények medaillonjainál említettem), az égi alakok Isten országát tárják fel előttünk. Az oltárképen pedig Szent István imádkozik a Szent Szűz előtt. A freskó a könyvtárteremben is nevezetes, Kracker János Lukács festette meg rajta a Tridenti zsinatot, méghozzá neogótikus mennyezettel, ami furcsán illeszkedi a késő barokk teremhez. A szekrények tetején itt is világi és egyházi személyek reliefjei helyezkednek el, akárcsak Kalocsán. A terem Fellner Jakab tervei szerint lett kivitelezve és Lotter Tamás egri asztalos alkotta meg berendezését. A könyvtárat egyébként Gróf Eszterházy Károly püspök hozta létre 1793-ban, a létrehozott négy fakultáshoz szükséges könyvekből.

Ezután bementünk még a Minorita templomba a Dobó téren. Ennek oltárképei és freskói eléggé el vannak feketedve, de a megvilágítás sem volt jó. A padok fafaragása viszont nagyon tetszetős, főleg az elülső részeken, mindenhol más mintával. A Vár és egyéb nevezetességek most kimaradtak, de részt vettünk egy borkóstoláson a Vár lábánál. A helyet az önkormányzat tartja fenn, és a borokat 1000 Ft-ért lehet megvásárolni. Végül elmentünk a Kossuth Lajos utcában lévő Sárvári cukrászdába, ahol szintén tudom ajánlani a sütiket és a fagyikat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr441311320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása