bakanyi_gyula_cegled_03.jpgRajongok azokért a helyekért, ahol szokatlan környezetben találkozhatunk műalkotásokkal vagy éppen könyvekkel (már 2010-ben is írtam erről a Corvin Art BLOKK pláza galériája kapcsán), így rögtön fellelkesültem, mikor a Ceglédi Vasútállomáson megláttuk a falakra kitett festményeket. A képeken látható számok rögtön sejtették, hogy ezekhez valami lista is tartozik. A büfés hölgytől érdeklődtünk, hogy kinek az alkotásai lógnak kinn, és meglepetésünkre tudott adni egy árlistát is Bakányi Gyula képeiről. (Azért elképzelem, hogy “Kérek egy nagyfröccsöt és azt a lovacskás képet harmincezerér’!”)

Az árlistáról az kiderült, hogy a tárlat a ceglédi DUO Galériához tartozik, de a honlapjukon sajnos nem találtam erre vonatkozó információt. A keresés után is csak az derült ki (a Ceglédért Független Egyesület honlapjáról), hogy a galéria a 10 éves évfordulója alkalmából 20 kiállítást rendezett Cegléden, köztük például a Termálfürdőben, az Aquarell Hotellben, a Feruggio Pizzériában, a Kossuth Gimnáziumban és a Kórházban is. Ennek részét képezi a vasútállomáson bemutatott Bakányi Gyula tárlat. (Amellett, hogy nagyszerűnek tartom az ötletet, egy publikus festmény lista vagy egy felirat az áthaladó látogatóknak nem ártott volna.)

bakanyi_gyula_cegled_01.jpg

Viszonylag kevés adat található a művészről is, többnyire az egyes galériák oldalain. Bakányi Gyula 1955. január 8-án született Cegléden, tanítónő édesanyától és rajztanár édesapától. A Képző- és Iparművészeti Szakközépsikolában (KISKÉPZŐ) folytatott tanulmányokat, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenő, Domanovszky Endre és Iván Szilárd növendéke volt az 1978-as diplomázásáig.

Ezután Cegléden telepedett le, ahol már többször megismerkedhettek festményeivel ceglési lakosok. Budapesten is volt már azonban önálló kiállítása, 1984-ben a Fényes Adolf teremben, 1993-ban az Árkád Galériában, de csoportos tárlatokon is szerepelt már a Mezőgazdasági Múzeumban és a Műcsarnokban. Festményei közül néhányat többek közt a Magyar Nemzeti Galéria, a zebegényi Szőnyi István Alapítvány, a debreceni Déri Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a kecskeméti Képtár, a szolnoki Damjanich Múzeum birtokol.

bakanyi_gyula_cegled_05.jpg

Ezen kívül egy szomorú 2011-es jótékonysági árverés tudatja, hogy a festő nagyon rossz körülmények között él, ezért alkotásait elárverezték a polgármesteri hivatalban, a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével.

Az itteni képeken kívül Bakányi Gyula festményeivel egy YouTube-ra feltett fotóválogatással is ismerkedhetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr755554712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása