Megláttuk a programfüzetben, hogy 2013. március 2-án fuvolakoncert lesz az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban, úgyhogy úgy döntöttünk anyukámmal, kipróbálunk egy ilyen eseményt is. Bizonyára mások tájékozottabbak ebben a témakörben nálunk, mert például mikor apukámnak említettük a koncertet, rögtön visszakérdezett, hogy Horgas Eszter? Szóval, ha fuvola, akkor Horgas Eszter.

Kissé meglepődtünk, mikor kiderült a rendezvényen, hogy  nem csak Horgas Eszter és zenekara lép fel, hanem a Hortus M. Singers is. A „Klasszikus kedvenceink” című estet ugyan nem fogadta teltház, de kellemes tömeg gyűlt össze, a fellépők pedig jól reflektáltak egymásra. Volt olyan dal, amit közösen adtak elő és volt olyan, amelyet kétféle feldolgozásban külön is hallhattunk.

jamk_koncert_4.jpg

A köszöntő fuvolaszám után a Hortus M. Singers tagjai vonultak fel a színpadra. Az iskolaigazgatóhoz és három tanárnőjéhez hasonlító a capella vocal group láttán nagyon kíváncsivá váltunk, hogy mi fog következni. Az énekművészekben azonban pozitívan csalódtunk, mert hihetetlen, hogy mit ki tudnak hozni csak a hangjukkal a feldolgozásokból és a saját számaikból.

Mackó Mónika (szoprán), Dőry Éva (mezzo), Rada Márta (alt) és Bogár Imre (basszus), 1986-ban a Váci piarista templomban alapították meg az együttesüket. Kezdetben kórusdarabokat adtak elő, de ahogy a JAMK koncertjén is hallható volt, mára nyitottak a népszerű kórusművek és a jazz felé.

Az esten szerepelt többek közt Bach, The Girl from Ipanema, All of Me, saját szerzemények közül UFO, The Passion. Például ez a felvétel is aznap készült, Bach: Badenierie (BWV 1067) tánczenei művének feldolgozása alapján.

A vokálegyüttes után ismét Horgas Eszter és zenekara lépett a színpadra. A fuvolaművész Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett, és ösztöndíjasként olyan nagy mesterektől is tanult, mint András Adorján és a francia Jean-Pierre Rampal. Sokat emlegette a színpadon is Al Di Meola gitárművészt, akivel 2003-ban adták elő a Carment, majd 2008-ban a darab folytatásaként az Ő és Carment. A Bizet által komponált darab feldolgozásából szintén hallhattunk részletet a koncerten. Ahogy előfordult még Giulio Caccini, George Gershwin, Leonard Bernstein dalainak feldolgozása is.

Nem az esten készült a felvétel, de Piazzola: Libertango c. művét is hallhattuk élőben Horgas Esztertől.

Ahogy a videóból is látszik, a művésznő nem csak a fuvolázás technikáját fejlesztette mesteri szintre, hanem az előadásmódot is. A fuvolázás közben látványos táncmozdulatokkal is magára vonta a közönség figyelmét – ahogy megállapítottuk, mintha csak egy szirén lépett volna a színpadra.

(Az enyémnél jobb minőségű fotók a koncertről a Kult13 oldalán találhatóak.)

jamk_koncert_3.jpg

jamk_koncert_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr795187256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása