ptothandris_okiteki_2012.jpgA múlt félévben közösen tartottuk Mazsival az ELTE PPK rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakosainak az Oktatástechnológia nevű kurzust. Három csoportban ismertettük meg őket olyan témákkal, mint az ergonómia, információ- és tudásmenedzsment, blogolás, social media stb. (Például nagy sikert aratott, mikor a Facebook szabályzatát vettük végig, ugyanis nagyon kevesen voltak azzal tisztában, hogy mit szabad és mit nem a közösségi oldalon.)

Egyik nap vendégül láttuk P. Tóth Andrist, aki az időgazdálkodásról tartott egy foglalkozást (fotón). Egy másik alkalommal pedig összevont csoporttal az Arkon Zrt. irodájába látogattunk, ahol a cég ügyvezetője beszélt az ingatlan.com oldalról, a termékmenedzser a Köpönyegről és egy junior ScrumMaster az agilis szoftverfejlesztésről.

A követelmények közt sok mindent szerepelt, amiben hosszas egyeztetés után sikerült megállapodnunk Mazsival:

  • A hallgatóknak több csoportban kellett egy-egy flashmobot szervezniük, dokumentáció készítése mellett.
  • A meetoff.eu WordPress blogjára megadott szempontok szerint fel kellett tölteniük két sporteseményt és két tudományos eseményt.
  • Ezen kívül el kellett látogatniuk valamilyen előadásra (melegen ajánlottuk a meetupokat, workshopokat és az egyetem konferenciát), majd erről 2500-3000 karakterben beszámolót készíteni, amit szintén a közös blogra töltöttek fel.
  • Végül egy-egy weboldalt is létre kellett hozni, amit az ügyesebbek már az órán megcsináltak.

Mostani bejegyzésemben a weboldalakat mutatnám be, amire elfogult tanárként azt mondom, hogy nagyon jól sikerültek.

Hallgatói weboldalak HTML5 alapokon

A weboldalkészítéshez a WIX.com HTML5 alapokon működő szerkesztőjét mutattuk be. Tapasztalatból mondom, hogy a felület szinte magáért beszél, és a ~20 éves hallgatóink szinte azonnal eligazodtak rajta. Regisztráció és a legjobban tetsző sablon kiválasztása után már mehet is a szerkesztés!

Az volt a feladatuk, hogy az oldalon helyezzenek el szöveget, több képet, legalább egy videót és egy alkalmazást. Nem tudom, meddig maradnak fenn az oldalak, mert páran rögtön jelezték, hogy leszedik őket, miután megnéztük – ezt egy kicsit fájlalom. Annak viszont örülök, hogy legalább elkezdtek a weboldalkészítéssel ismerkedni. Mutatok pár példát, de sajnos a teljesség igénye nélkül.

Több típusba lehet sorolni az elkészült weboldalakat. A kedvenceim azok, amik a hallgató saját sportcsapatáról, egyesületéről, kézműves holmijáról szólnak. Remélem, hogy ezeket néhányan a továbbiakban is fogják majd használni, mert nagyon jól sikerültek!

fedo_kozossegiter.jpg

eltebeacfutsal.jpg

A második csoportot azok alkotják, akik a kedvenc sportágukról, sportolójukról vagy éppen nekik tetsző zenészről, zenei ágazatról, filmről, színészről vagy valamilyen hobbiról készítettek el. Tehát ezek rajongói oldalak, amik megfelelő frissítés mellett szintén jól hozzájárulnak a webes tartalmakhoz. Ide tartozik a legtöbb példa, de ez a legtágabb témakör is.

Híres emberek

shay-mitchell.jpg

Sportok

hajlekonysag.jpg

Egyéb, hobbi

Memoirs of a Geisha.jpg

A harmadik csoportba pedig azok tartoznak, akik szerették volna megoldani a feladatot, és közben jól megnevettetni minket és a csoporttársaikat. Félreértés ne essék, szerintem ezekben az oldalakban is legalább annyi munka van mint a többiben, sőt, csak került mellé némi humor-faktor is.

http://gergoaradi.wix.com/kiskutyak (Kutyák - mert vannak kicsi, közepesek és nagyok.)

kutyák.jpg

http://eperkori.wix.com/kemenyvagy (Kemény vagy, mint… - összegyűjti, hogy milyen kemények lehetünk, és mit kell tennünk, ha a keménységünk be akarjuk bizonyítani. Szóval, kemény vagy mint a Tescos zsömle? Vagy inkább annyira kemény, mint Matolcsy tekintete?)

kemenyvagy  Hasonlatok.jpg

http://furmalina.wix.com/ubul (Ubul, a Répa - nem tudom, hogy mennyire készült szórakoztatási céllal ez a répáról szóló oldal, de engem minden esetre megmosolyogtatott.)

ubul_repa.jpg

http://tthkataa.wix.com/szekekahazban (Székek a házban - azt is megtudhatjuk a weboldalról, hogy minden széknek megvan a saját funkciója. Van például cipővevő, lomtalanított fióktartó, lámpatartó, relaxáló, tanuló, konyha és rosszulléthez használható szék.)

szekekahazban.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr744991340

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.02. 11:39:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

törzsmókus 2013.01.31. 10:49:39

nincs a WIXen olyan betűtípus, ami kezelné az ő, ű betűket? mert addig nem ajánlanám jó szívvel senkinek – szerintem nagyon igénytelen a „kilógó” típusú betű

habosvilla 2013.01.31. 13:22:32

@törzsmókus: Igen, a kilógó fontok sajnos tényleg csúnyák. Van néhány "egyszerűbb" betűtípus, amely támogatja az Ő és Ű betűket, úgyhogy azért érdemes tenni egy próbát!
süti beállítások módosítása