lego_kiallitas_mammut_20131222_v4.jpgMegnéztem a Kockajáték által Facebookon nagy erőkkel hirdetett "LEGO kiállítást" a Mammut I.-ben, mely eredetileg 2013. december 7-22. között lett volna nyitva, de meghosszabbították december 29-ig. Első ránézésre kis csalódást okozott a nagy reklámhoz és az 1500 Ft-os felnőtt belépőhöz képest a mérete, viszont jobban szemügyre véve a dolgokat, el tudtam időzni 1-1,5 órát. Még az sem volt annyira zavaró, hogy pár "életképet" már láttam korábbi kiállításokon. Nem tudom, mennyi építő van az országban, de el tudom képzelni, hogy ha valaki elkészít egy nagyobb művet, akkor azt minél több helyen fogja bemutatni. Itt pedig a részletek nagyon aprólékosan voltak kidolgozva, tényleg le a kalappal az építők előtt.
A posztban fotókkal illusztrálva mutatom be (egyébként Sony DSC-QX10 kameramodullal készültek!), hogy miket lehetett látni, ami némi tematikát is követ, már ha a tipikus Star wars és Gyűrűk ura asztalokra gondolunk, de felbukkant a jelenetek közt a City, a western és a háború is. Amit eléggé fájlaltam, hogy a művek mellett nem tüntettek fel leírást, de többnyire még címet sem, ami néha megnehezítette az értelmezést. Természetes, hogy a fanatikusok felismernek mindent, de mondjuk ott vagyunk mi átlag érdeklődők is, meg akik még kevésbé ismerik ezeket a filmeket vagy LEGO szetteket. Nagyon örültem pár helyen az olyan képeknek, ami bemutatta az eredeti mintát, de a fantázia-alkotásoknál is el tudtam volna képzelni ismertetést, ami ráirányítja a figyelmünk a fontos részletekre.
Még egy geek piros pont, hogy a teremben a nagy poszterek mellett helyet kapott az Instagram hirdetés is, ami arra buzdított, hogy #kockajatek hashtaggel posztoljuk oda a képeket. Insta-reklámmal még eddig nem is találkoztam, de ez mindenkinek jó, hogy egy helyen láthatja a kiállításon készült képeket.

A terembe belépve először a vitrinekben vehetünk szemügyre apróbb alkotásokat, melyek közül néhány kedvencem emelném most ki. (Sajnos nem mindnél tudom a készítőt, vagy hogy egyáltalán ugyanaz rakta-e össze, csak azért mondom, mert gyanúsan igen.) Egyik kedvencem Albert Kristóf által készített szarvas (képen jobb alsó sarok), mely csak szürke elemeket használ fel, de nehéz lehetett megtervezni ezt a hengeres testet. Ezen kívül a különböző rovarok, mint a sáska/szöcske?, a darázs vagy a szarvasbogár (képen a felső sorok). Ezek közé sorolnám az első asztalon lévő, Eiffel-torony alól kimászó ízeltlábút is, mely az egyik apuka szerint óriáspók lehet (képen a bal alsó sarok). Szintén az első asztalon találhatóak még autók és a Legoland Space szettjéből egy nagy adag, ami engem lányként annyira nem hozott lázba, de azért ránézésre is impozáns volt.
lego_kiallitas_mammut_20131222.jpg
Utána következett két erdei jelenetet ábrázoló asztal. Először azt hittem, hogy mindkettő a Gyűrűk uráról szól, de az első inkább egy életképet ábrázol, ahol felbukkan Frodo a veteményesben, míg a 9-es minifigura sorozat erdei asszonya a házikó ablakában fésülködik. Közben dolgozik a vízimolnár, a tehenész, a lányok tortát és pulykát tálalnak, míg az őrök a toronyban vigyáznak a nyugalomra.
lego_kiallitas_mammut_20131222_v3.jpg
A másik asztal viszont egyértelműen a LEGO Gyűrűk ura (The Lord of the Rings) figuráit vonultatja fel, vagy ahogy irodalom órán megtanultuk egy "seregszemle". Szürke Gandalf vezeti a csapatot, miközben egy másik sorban vonulnak a törpék; az elfek pedig a hídon állnak készenlétben. Szorosan a nyomukban jönnek az orkok, és Szarumán is figyelemmel követi őket. A mozgásuk pedig egy pont felé irányul, ahol Gollam egy orkkal küzd. 
lego_kiallitas_mammut_201312221.jpg
A következő két vitrin gondolom megint ugyanannak a kéznek a munkája. Az egyikben egy tengeralattjárót láthatunk (a Facebook kommentekből közben kiderült számomra, hogy Máté Tamás munkája), bepillantást engedve a hajótestbe. Alatta sziklák, egy kis alga, és közöttük rája úszkál. Míg a víz felszíne felett rakétákat lő ki. Az illusztráción az alkotással egy Ohio típusú tengeralattjárót állítottam párba, mely szintén éppen rakétát indít.
A másik vitrinben pedig egy fekete skorpió készül éppen támadásra, a farkát felemelve. A párhuzamos fotón egy emperor skorpió látható ugyanebben a pózban.
lego_kiallitas_mammut_20131222_v5.jpg tengeralattjaro_raketaval.jpg
lego_kiallitas_mammut_20131222_v6.jpg skorpio_emperor_renamed.jpg

Gyönyörű kisváros minifigurákkal

Egy nagyobb jelenetben egy részletgazdag városkához jutunk el, mely az első bekezdés mellett látható fotóm Instagram-kommentje szerint a Vissza a jövőbe c. film városához hasonlít. (Bevallom a YouTube-on keresgéltünk is olyan részletet, ami erre utalhat, de nem győződtem meg róla.) Ennél többet is elidőztem, mivel mindig fel lehet rajta fedezni valami újdonságot. 
Hogy milyen érdekes részek vannak? Elölről fotózva olyan mintha igazi városkép lenne, amihez még felhős kék eget is felragasztottak a háttérbe. Az úttest felett, két lámpaoszlopon kifeszített kötélen udvari bolondok (LEGO Castle Jesters) mászkálnak fejjel lefelé. Mögöttük az autók jönnek sorban, a tűzoltó autók készenlétben állnak. Két utcaseprő beszélget egymással, egy kutyáját sétáltató üzletember pedig a mászókat figyeli. A jobb oldalon két gag is megfigyelhető: ahogy a Pick felirat alatt egy hentes (minifigura 6-os sorozat) kerget egy kutyát, aki szafaládét lopott a boltból. Mellettük pedig egy rendőr (LEGO City Police) eredt a nyomába a farkasembernek (minifigura 4-es sorozat). Mindez tarkítva a busz után szaladó öltönyös öregúrral; és még az épületek sarkán a térfigyelő kamerák is megjelennek. Feltöltés közben vettem észre, hogy a tetőről pedig egy távcsöves aklak kémleli a nézelődőket, vagyis minket.
lego_kiallitas_mammut_20131222_v7.jpg
Nézzünk egy másik részletet! Az épületek között az egyik tér közepén egy szép piros ház áll (stukkókkal is kiemelt középrizalittal), és körülötte egész minifigura garmada található. A bejáraton épp a Marilyn Monroe hasonmás Hollywoodi sztárszínésznő (minifigura 9-es sorozat) igyekszik besétálni a fotózó rajongóktól kísérve. A ballusztrádos tetőerkélyen egy másik színésznőről készítenek éppen fotósorozatot. Eközben a téren a szökőkutak között gördeszkások és cheerleaderek gyakorolnak, de megjelenik mellettük például a 4-es sorozat festője, a 7-es sorozat teniszezője, és a szememben szintén gagként fagyit nyal az 5-ös sorozat aerobic edzője, miközben az 1-es sorozat bohóca virágot nyújt neki. A tér előtt pedig több kéregető csoport is megjelenik, köztük a real life városban is sokszor látható mexikói zenészek, itt a 2-es sorozatból, de nem csak maraca (rumbatök) van náluk, hanem dob és gitárok is. A többi vegyesebb társaság, kiemelkedik közülük a kéregető fáraó (hah!) úgyszintén a 2-es sorozatból, mellette asszisztál a 7-es sorozat skót dudása és a 11-es sorozat jazz zenésze. A város többi része ugyanilyen részletgazdag a kávézóval, szfinx szoborral, katonai hajóval vagy a menő utcai dj-vel és még hosszan lehetne sorolni.
lego_kiallitas_mammut_20131222_v8.jpg
A korláton egy kisebb, de nagyon vicces életkép látható "prédájául" a legózni vágyó gyerekeknek, mivel nem fedi vitrin. Ez azért is különös, mert ezen egy kocsmajelenetet láthatunk, verekedő punkokkal, dülöngélő részeg alakokkal és egy rock koncerttel. A zenészek a bal alsó részen játsszák a talpalávalót, és néhány punk meg rocker próbálja is ropni a kezükben kupákkal és üvegekkel. A jobb sarokban pedig a pultos lány éppen pénzt ad vissza egy tüskéshajúnak. A pubba a bejárat a felső traktusból vezet, ahol tűzlétrákat és síneket láthatunk. Egy kissrác meg is kérdezte itt az anyukáját. hogy mit csinálnak ezek az alakok a síneken... Nekem pedig rögtön a Bahnhof szórakozóhely jutott az eszembe.  
lego_kiallitas_mammut_20131222_v9.jpg

LEGO Star Wars jelenetek

Az első rész zárásaként a LEGO Star Wars sarokba jutunk el, ahol három életképet is szemügyre vehetünk. Ezek között két olyat láttam, amivel már a Ferencvárosi kiállításon is találkoztam. Érdekes módon (és valószínűleg tudatosan) az építők kicsit változtattak a részleteken. 
Az egyik szintén egy kocsmajelenet, de ezúttal a Tatooine-on játszódik az űrlényekkel, körülötte pedig űrhajók várakoznak. Itt is hallottam egy vicces párbeszédet egy kisgyerek és nagymamája között. A nagyi nagy erőfeszítésekkel próbálta megmagyarázni, hogy mit láthatunk a jelenetben, de egyre inkább kétségbe esett - a Star Wars ismeretek hiányában.
"A motorcsónak megy a vízen és egy bácsi lovagol egy (...) űrlényen! Ez csak ilyen fantáziakép, csak a saját elképzelésünkre támaszkodhatunk. Jaj, bárcsak ki lenne írva valami!!"
Ha jobban megnézem, valószínűleg 2013. októberben még nem volt teljesen kész ez a jelenet, és a Ferencvárosban egy előző verzióját láthattam. Több részlet is akkor még különállóan fordult elő, amit most egy életképpé gyúrtak az építők. Mivel abban a bejegyzésben nem tértem ki külön erre az építményre, itt mutatok arról is két képet (akkor még nem volt nálam QX10...). Az egyiken azt láthatjuk, amint Jabba várakozik a Millenium Falcon mellett, körülötte épületek láthatóak, és a rohamosztagos klónok járőrözése (jellegzetes a dewback). A másik részleten pedig a kocsmajelenet, ahol a jobb sarokban figyeljétek meg a kikötött eopie "járműveket". (Nehezen találtam meg a nevük, még több Star Wars állat leírása a Before it's news oldalán olvasható.)
2013. október
20131005_141626.jpg 20131005_141619.jpg
 
2013. december
A kocsma bekerült közvetlenül a Millenium Falcon és Jabba elé. A rohamosztagosok már az ivó előtt parkolnak, és az eopie-ből csak egy van kikötve a sarokra. Az épületeket arrébb helyezték az asztalon.
lego_kiallitas_mammut_20131222_v10.jpg lego_kiallitas_mammut_20131222_v11.jpg
A másik ismerős jelenet Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi harcát ábrázolja, amit már a korábbi bejegyzésemben is bemutattam. Annyi a különbség, hogy ezúttal sejtelmes vörös fényt kapott a tűzharc, ami még izgalmasabbá teszi a látottakat.
lego_kiallitas_mammut_20131222_v12.jpg
 
A harmadik asztal az Endor erdőholdját mutatja be sok kis evokkal, akik túszul ejtették a hősöket (R2-D2, C-3PO, Chewbacca, Luke Skywalker) a középső fán elhelyezett hálócsapdával.
lego_kiallitas_mammut_20131222_v14.jpg
 
A kiállításon itt ékelődött közbe a játszósarok, ahol végre a gyerekek is leülhettek egy kis legózásra. Illetve itt lehetett két asztalról 20% kedvezménnyel vásárolni. És talán itt lehettek azok az épületek, amiket a fotókon látok, de én nem találkoztam velük a tárlaton. Pedig a Kockaműhely által összerakott Szent István Bazilikát nagyon jó lett volna látni!
A két különterem között még egy vitrin volt látható, ha jól gondolom egy középkori falu LEGO Castle elemeivel. Hasonló "village" építését mutatja be a Brick Blogger, illetve a Derfel Cardarn Appreciation Society (utóbbi fotósorozata a Luke Watkins  Hutchinson Flickr oldalon). Visszatérve a kiállításra, a falu közepén kemencében sülnek a piték és a péksütik, illetve még a dagasztásukra is figyelmesek lehetünk. Az épület oldalában vízimalom üzemel, ezenkívül kutat is láthatunk és vályúból iszogató teheneket. Az utcákon lovasok sétálgatnak, egy asszony árulja a zöldségeit - összességében nagyon békés kép tárul elénk.
lego_kiallitas_mammut_20131222_v13.jpg

A két kedvenc építményem

Most két olyan építményt fogok bemutatni, amiknek szerencsére a készítőit ismerjük, és nagy valószínűséggel nem csak nekem váltak a kedvencemmé. Az egyik Máté Tamás Aliens (Kockajáték) alkotása, mely a népszerű film "egg chamber" (tojáskamra) jelenetét dolgozza fel LEGO elemekkel. Ahogy a Facebookra feltöltött egyik videóban olvasható, 100 munkaóra alatt készült 2013. szeptember-december között, és kb. 3000 db LEGO elemből áll össze. A mű teljességét a fények és a hangok adják, amely egy ismerősének (KVP) köszönhetően 20 villogó és 20 pulzáló egyedileg programozott LED-et tartalmaz. A fotó sajnos kevésbé adja vissza a teljes élményt, még a középpontban lévő Alien királynő is nehezen kivehető, de a tűz megjelenítése azt hiszem így is elég látványos.
lego_kiallitas_mammut_20131222_v16.jpg
lego_kiallitas_mammut_20131222_v15.jpgA másik kedvencem teljesen más jellegű, de ugyanolyan lebilincselő. Talapa Tibor építette a Budavári Palota (más néven: Budai vár) LEGO mását, pontosabban a Duna felől nézve a középső részét (a Magyar Nemzeti Galéria C épületét). A LEGO építmény, akárcsak az eredeti épület szárnya négy szintes, melynek 1-2. emeletét oszlopsor fogja át, az 1. és 3. emelten, illetve a tetőn kis ballusztrádos erkélysor található. Az épületrész középső rizalitja timpanonnal és díszesebb ablakokkal emelkedik ki az oldalrészektől, tetején pedig dob és kupola figyelhető meg. Az építő még arra is ügyelt, hogy a rizalit szélső részein kettős oszlopok állnak, és még az oszlopfőket is oroszlános alkatrészekkel egészítette ki (a valóságban ez is ión fejezetes). 
 

Western, háború és a kis Vuk

Most két olyan asztal fotóját mutatom be, amihez egyáltalán nem értek. Az egyik egy western jelenet, de nem indiánokkal, hanem a nyikorgó kocsmaajtókkal, jellegzetes betűtípussal írt táblákkal, és már csak a szélfútta ördögszekerek hiányoztak. Egy részt emelnék az összképből, amelyen hárman a vonatot várják a kis pavilonban, köztük egy bandita és egy hölgy (egyébként nem láttam vonatot, úgyhogy hiába:)). 
lego_kiallitas_mammut_20131222_v17.jpg

A következő pedig a Normandiai partraszállás jelenet, ami elég messze volt a korláttól, és nem igazán lehetett hozzáférni. A terepen mindenesetre egyaránt szerepel tengerészgyalogság, szárazföldi harcosok, tankok és harckocsik. Különösen érdekes megoldás a jobb oldalon, ahogy a minifigurák kapaszkodnak felfelé az indákkal a szikla tetejére. Ennél láthattuk azt a célszerű megoldást, mikor fotókat is függesztettek ki a jelenet mellé, mutatva a történelmi helyzetet a hozzáértőknek.

lego_kiallitas_mammut_20131222_v18.jpg

Ezen kívül bemutatnám még a Vuk "faliszőnyeget" mint az egyik legaranyosabb dolgot a kiállításon. Ez nem éppen építmény, mivel nem a térben készült, hanem négy összeillesztett LEGO alaplapra rakták ki, és a falra függesztve mutatták be.
lego_kiallitas_mammut_20131222_v19.jpg
A bemutatott alkotásokon kívül még két téma van, amire most nem fogok tudni elég figyelmet szánni. A hatalmas méretű terepasztalon, irányítható kisvasúttal körbefutott LEGO város több részből áll, amit akár különállóan is szemlélhetnénk. Bizonyos részeivel biztosan találkoztam már a 2012-es Magyar Innovációs Techshow rendezvényén és a Békásmegyeren tartott LEGO kiállításon 2013. áprilisában. Az apró kockákhoz viszonyítva szinte monumentális méretű a vidámpark vagy a vasúti pályaudvar, ami itt megjelenik.
lego_kiallitas_mammut_20131222_v22.jpg
Az utolsó traktusban pedig a Kockapont több kisebb építménye is helyet kapott a vitrinekben: Black raven, White Eagle repülők, Hot Rod járgányok, Galactica űrhajók és a mindenkinek szemet szúró Star Wars sakk, amivel többen szívesen lejátszottunk volna néhány mérkőzést...
lego_kiallitas_mammut_20131222_v21.jpg
(A bejegyzés megírásához rengeteg képet és weboldalt végignéztem pl. LEGO szettekről, filmekről és még a Búvár zsebkönyveket is elővettem, de könnyen előfordulhat néhány tévedés, ami csak saját laikusságom bizonyítja, és senki önérzetét nem szeretném megsérteni vele.)

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr875710497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása