budakalasz_templom_habsovilla_2013_v3.jpg

Mióta megvan az új bicajom, sokat szoktunk tekerni Budapesten és a városon kívül is. Közlekedési eszközként még nem ezt használom, de talán eljön majd annak is az ideje. Egy ilyen szombati kirándulás alkalmával eljutottunk Budakalászra, ahol a kerítés és a fák mögül kitűnt egy templom, aminek nem tudtam megállni a megnézését. Utóbb derült ki, hogy a Szent Kereszt Felmagasztalása templom volt az, aminek utána is néztem egy picit.

Budakalászon a lakosság többsége római katolikus vallású (kb. 4000 fő), és két templom áll rendelkezésükre a vallásuk gyakorlásához: a Szent Kereszt Felmagasztalása templom illetve a Szentistvántelepi plébánia. Mindkettő plébánosa 2008. augusztus 1. óta Kálmán József, és a Esztergom-Budapesti Főegyházmegyén belül a Szentendrei Espereskerülethez tartoznak.
Szent Kereszt Felmagasztalása templom elődje ugyanezzel a névvel 1824-26 között épült, majd 1846-ban vált önálló egyházközséggé. A 19. század végi dunai áradás során a templom és a plébánia megrongálódott, ezért új létrehozása vált szükségessé. Az új templom építését (mármint gondolom a felügyeletét) Robl János végezte, majd az 1907. szeptember 15-i felszentelésen őt kérte fel plébánosnak az akkori székesfehérvári megyéspüspök, dr. Prohászka Ottokár. 2011-ben szobrot állítottak fel a templom bejárata elé a püspök emlékére  "Templomunk építését elhatározta, segítette, köveit megáldotta" felirattal.
A szobor állítása a Budakalászi Szent Erzsébet Alapítványnak köszönhető, mely fő tevékenysége "Nagycsaládosok és Nevelőszülők Egyesületének, mozgássérülteknek, szellemi fogyatékos gyermekeket nevelő családoknak, hátrányos szociális helyzetűeknek, valamint az arra igényt tartó Keresztény Értelmiségiek szövetsége tagjainak pihenésére, művészeknek alkotására lehetőség nyújtása."
budakalasz_templom_habsovilla_2013_v2.jpg
A korábbi templomot 1909-ben bontották le, és a maradványait a templomkert kőkerítésének létrehozására használták fel. A tornyot és a hozzá tartozó keresztet később, 1956-ban állították fel a templomhoz, mely ma is impozánsan kimagaslik és minket is becsalogatott. A leírások külön kitérnek a harangok történetére: 1907. szeptember 8-án négy harang érkezett vasúton a templomhoz, de az első világháborúban kettőt elvittek közülük hadi célokra. Ezt 1927-ben pótolták, de a második világháborúban (1944-ben) ismét szemet vetettek a harangokra, ezúttal a legnagyobb darabra. Ennek a pótlására csak 1994-ben közadakozásból került sor, és ekkor állították működésbe a toronyórát is.
budakalasz_templom_habsovilla_2013_v1.jpg
A belsőbe sajnos most nem sikerült bejutnom, de a képeken nagyon tetszetősnek tűnik. Az első kifestésére 1912-ben került sor, majd a következőre 1956-ban. A kezdetben felállított faragott főoltárt 1959-ben cserélték le vörös márványra. Majd 1993-ban, mikor a templomot az Esztergom-budapesti főegyházmegyéhez kapcsolták, kialakították az új liturgikus teret. A "szembe-miséző oltárt" és a felolvasóállványt márványból állították fel. Oltárkép helyett azonban Krisztus a kereszten faragvány láthatunk. A kereszt felett az apszisban a négy evangelista szimbóluma (ökör, angyal, oroszlán, sas) és a Bárány látható. A boltíven pedig nagyon szépen megformált angyalok imádkoznak a Szent Kehely (?) felé nézve. Az egész belsőre jellemző a zöld színű ornamentika használata és természetesen a kereszt ábrázolása több formában a mennyezeten. A bejárat feletti karzaton az orgona található, mely még 1908-ban készült, és a mai napig működőképes, nagyon szép darab. (A fotó Pádár László panorámaképe alapján.)
budakalasz_templom_padarlaszlo_2013.jpg
A templom könnyen megközelíthető hévvel, a Budakalász megállóhelytől (2011 Budakalász Ady E. u. 1.) vagy biciklivel az Auchan (nem Cora) után kell a tónál balra fordulni. A búcsút minden évben szeptember 14/15-én tartják, a vasárnap reggeli szentmisét pedig 8 órától, de a weboldalon vagy a miserend oldalán lehet róla tájékozódni.

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr525715087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása