Folytatva könyvtáros ismerőseim munkahelyének bemutató „sorozatát”, most a Budapesti Ügyvédi Kamara könyvtáráról mutatok néhány képet, ahol @daniel_takacs dolgozik. Túl sokat nem írok róla, mert ő úgyis megteszi a Tumblr oldalon, illetve saját blogjában. Viszont úgy érzem, annyira hangulatos hely, hogy megérdemel egy bejegyzést nálam is.

 Ami első látásra meglepett, hogy a bútorok sötétzöldek, amire eddig még könyvtári példát biztosan nem láttam. Sajnos arra nem sikerült választ kapnom, hogy a berendezés mikor kerülhetett ide (ez a kérdés szakmai ártalom a szakdolgozatom óta). 

A BÜK honlapja azt írja, hogy a kamara 1875-ben alakult (Dani blogbejegyzésében olvashatjuk, hogy már az 1870-es évekből maradtak fenn könyvtári katalógusok könyvben kiadva), a székház pedig 1896-ra készült el. A II. világháborúban azonban károk érték, és 1947-re végeztek a nagyfokú felújítással. A könyvszekrények viszont még ennél is későbbiek.

A polcrészek tetején mindenhol kis lámpákat figyelhetünk meg. Ezekre valószínűleg azért van szükség, mert nélkülük eléggé sötét lenne a teremben az épületbeli fekvése miatt.

Másrészt a boltívekkel egybenyitott két helyiség igencsak hasonlít egy labirintusra. Ezt az útvesztőt az olvasóteremben az oszlopok, a polcos-vitrines teremben pedig a dongaboltozat teszi különlegessé.

A vitrinekre lehet magyarázat, hogy az Ügyvédi Múzeumot is itt helyezték el. Ahogy Dani felhívta a figyelmünket, nem túlságosan ügyeltek a vitrinekbe került állományra sem. Arról nem is beszélve, hogy a helykihasználtság szempontjából nem túl jó megoldás. 

A régi könyvek most többek közt itt sorakoznak, de elképzelhető, hogy nem mind fog a könyvtári térben maradni, hanem az itt dolgozó ügyvédek irodáit fogják díszíteni.

Az eleganciát szeretné majd tovább fokozni a könyvtáros. A bőrfotelek és egy (szintén zöld) kandalló cserépkályha már eleve ebbe az irányba mutatnak.

Személyes kedvencem a legtávolabbi zugban lévő kék színű, rombuszmintás üvegablak, ami a folyosó végén kifejezetten romantikus hatást kelt a hozzá vezető vörös szőnyeggel és boltozattal közrefogva.

Mikor meglátogattuk Danit, éppen hatalmas volt a felfordulás az állományellenőrzés miatt. Talán egy-két képen látszik is, hogy a könyvek az olvasópulton egymás hegyén-hátán várják a sorsukat. Mivel eddig nem volt rendes nyilvántartása, így elérhető online katalógusa végképp nem – most ez az egyik fő cél. Tervben van emellett a digitalizálás is.

És nem mellesleg, a könyvtáros Formspringen vagy „bukkonyvtar” néven Skype-on válaszol a felmerülő kérdésekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr883053445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása