Tenk László képei Óbudán

2011.07.09. 17:27

A művész reprodukcióit egy érdekes fémszerkezetre függesztették fel az óbudai Kórház utcában. Bár eléggé furcsa hatást kelt először, mégis jó ötlet ez az utazásra alkalmas tárlat. Így legalább akarva-akaratlanul szembesülünk Tenk László képeivel, akit korábban például én sem ismertem. A kiállítást egyébként május 7-én nyitották Óbuda Napja alkalmából, és egész nyáron látható lesz.

Tenk László 1943-ban született Nagybányán, majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol mestere Bernáth Aurél volt. A mai napig több díjat is nyert alkotásaiért: Munkácsy Mihály-díj, Óbuda Kultúrájáért Díj, M. S. Mester-díj. Szintén művész (gobelinszövő) feleségével 1990-ben alapították a T-ART Alapítványt és a T-ART Galériát.

A reprok másik oldalon olvashatunk a kép ihletésének forrásáról és alapadatairól magyarul és angolul. Például „A fülke fénye” (1995) festménye a Tulipán utcai telefonfülke alapján született, mely a művész otthona közelében állt, és sokszor intézte innen hívásait.

A „Cigányasszony” (1978) a Csillaghegy egyik lakója volt, akinek színes ruhái és az ezekkel ellentétes szomorú sorsa ihlette a festőt. Míg „Szinbád” az azonos című film alapján készült Krúdy Gyula, Latinovits Zoltán és Huszárik Zoltán tiszteletére. Ma a Veres Péter Gimnáziumot díszíti eredetije.

Az elemzések szerint a művész festményei leginkább szürrealista és expresszionista hatásúak. A színeket pedig élénken használja, ami még a másolatokon is feltűnik.

Örülök, hogy belefutottunk ebbe a rövid kis tárlatba, mert ez felkeltette a figyelmem Tenk László művészete iránt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr423053240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása