Ha internetes alkalmazásokról beszélünk, akkor prezentációk kapcsán kettőt szoktunk említeni: a SlideShare-t és a Prezit (nem mintha nem lennének mások, de ez a kettő a legelterjedtebb). És amiért mégis mindkettőt kiemeljük, hogy más a funkciójuk.

A SlideShare-re a már létező prezentációinkat tölthetjük föl (az utasítás szerint: pdf, ppt, pps, pptx, ppsx, pot, potx (Powerpoint); odp (OpenOffice); key, zip (Apple Keynote) formátumokban). Feltöltéskor megjegyzést fűzhetünk hozzájuk, hogy milyen rendezvényen vagy órán hangzottak el, mikor készültek. És innenől kezdve, ha a beállításoknál úgy jelöljük meg, akkor a prezentációnk letölthetővé válik mások számára is (igen, például a diákjaink elmenthetik maguknak!) vagy számtalan féle képpen megoszthatjuk másokkal (twitter, facebook, buzz, MySpace... stb.), beágyazhatjuk (= Embed) saját blogunkba. Ahogy a prezentációink gyűlnek, úgy alakul ki tulajdonképpen saját portfóliónk is, hogy mivel foglalkozunk. Én a saját mappám két éve építgetem, többnyire az összes előadással, ami tőlem elhangzott ez idő alatt. Ha valaki ismer, annak nem túl meglepő, hogy a témák a művészettörténet és elsősorban a könyvtár, információszerzés köré csoportosulnak. Jelenleg a legtöbben (1929-en vagy 1929x) a HR információforrások és szolgáltatások diáit tekintették meg, de nem sokkal lemaradva ezt követi a Pedagógiai és pszichológiai tájékoztatás. Természetesen be lehet jelölni, hogy kinek tetszik, vagy épp kedvenccé is tenni. És ahogy általában a web2 alkalmazásoknál, az emberek itt is "követhetik" egymást, láthatják, mikor tölt fel a másik újabb prezentációkat. Sokszor lehet innen informálódni új kutatási eredményekkel kapcsolatban, illetve a másik aktuális kutatási területét feltérképezni. Segítséget nyújthat ez saját munkánkban is, mivel láthatjuk, kihez érdemes fordulni kérdéseinkkel (nyilván itt csak azok jelennek meg, akik szintén építik saját "prezentáció-adatbázisukat", tehát teljes körő képet nem kaphatunk), ki foglalkozik ugyanazzal a témával - mivel a nézett prezentáció mellett megjelennek a hasonló témával foglalkozók (valahogy úgy, mint a YouTube-on az ajánlott videók).

Ezzel szemben a Prezi arra alkalmas, hogy új prezentációt késztsünk annak segítségével. (Egyetemi hallgatóknak és oktatóknak javaslom, hogy használják a számukra készített Student/Teacher License-t, mivel az valamivel többet tud a hagyományos ingyenes verziónál és jóval nagyobb tárhelyet nyújt, ehhez mindössze egy iskolai e-mail címre van szükség (tehát az ELTE-n pl. @elte.hu, @btk.elte.hu, @ikhok.elte.hu stb. végződésűre)). Manapság még mindenki felkapja a fejét, ha egy konferencián Prezivel találkozik, mivel használata még nem annyira elterjedt. Elismerem, kissé időigényes a készítés technikájának elsajátítása, de gondolatainkat sokkal jobban tudjuk vele szemléltetni (úgy működik, mint egy fogalomtérkép) és az eredmény látványosabb. Ha új Prezit szeretnénk létrehozni, akkor először választanunk kell a sablonok közül, amik rendelkezésünkre állnak, majd az üres felületet tartalommal megtölteni. Ehhez a bal felső sarokban lévő "tárcsa" áll rendelkezésünkre, amit forgatnunk kell attól függően, hogy épp mit szeretnénk: képet- vagy keretet beilleszteni, szöveget írni. A szövegeket, képeket, kereteket növelni úgy lehet, ha rájuk kattintunk és a megjelenő 3 körös tárcsa középső körét kifelé kezdjük húzni, elforgatni a külső tárcsával tudjuk, áthelyezni pedig a középső körrel. Kis gyakorlás után használata sokkal könnyebb a hagyományos prezentációnál. Én általában akkor használom, ha biztos vagyok benne, hogy van internetkapcsolat a számítógépen (és Java), amelyen elő kell adnom. Használata igazából offline is lehetséges, és ugyanúgy letölthető az anyag, ha ezt engedélyezzük, de tisztában kell lennünk a gép kapacitásával és lehetőségeivel.

Tanítási gyakorlatomon végig a Prezit használtam, ezek az előadások itt megtekinthetők (lapozni a nyilakkal lehet, de ha a nyilak mellett lévő kör alakú jelre kattintotok, akkor látjátok a távlati képet, és egérrel kattintva tetszőlegesen közelíthettek bármire vagy a görgetősávval nagyíthatjátok a szöveget vagy a képet):

(Mivel ezek konkrét órák képei, nem csak a címben megjelölt tartalommal találkozhattok, hanem az ismétlés képeivel, játékos feladatok képeivel is.) Jó böngészést, és utána sok sikert a saját Prezi összeállításához!

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr281985817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása