Az internet bábjai

2010.04.11. 17:22

 Adós vagyok már egy ideje a "Second Life" témakörrel, amit eleinte teljesen megfoghatatlannak éreztem. Bevallom, a tanári felhasználhatóságát most sem látom tisztán, de a Surrogates (Hasonmás) című filmet megtekintve arcul csapott egy ezzel kapcsolatos problematika, amit akár az egész internetre vonatkoztathatunk. A filmben az emberek "burkokkal" rendelkeznek, nevezhetnénk őket "avatároknak" is. Igen, egyébként ez ugyanaz Avatar, mint a hasonnevű filmben és amit az interneten is avatárnak hívunk, ha jobban belegondolunk. Szóval az avatárjaikat az agyukkal irányítják, és lényegében olyan burkot vesznek, amilyet csak szeretnének, vagy a pénztárcájuk engedi. Szabhatják a saját arcképükre, a fiúk bújhatnak női burokba, vagy éppen a lányok férfiba, de léteznek gyermek burkok is. A lényeg, hogy így tökéletessé válnak, elrejtik valódi énjüket a világ elől. 

Ugye hogy hasonlít ez arra, ami miatt az internetet is szokták szapulni? A fórumokon a suhancok ugyanígy kiadhatják magukat szakértőknek, társkereső cseteken vonzó hölgyeknek, de a nők is mutathatnak sokkal előnyösebb képeket magukról. Nem látom ebben másnak a Second Life vagy Sims játékot sem, ahol mi választhatjuk meg a karakterünket, és olyan karriert építhetünk fel, amilyenre mindig is vágytunk. Mindkettőben mondhatni öncélúan, de míg a Sims csak kedvtelés, a Second Life-val valós pénzt is lehet keresni.
A probléma pedig ugyanaz, mint ami a filmben is előjön, hogy belefeledkezünk az általunk teremtett, vágyott világba, és közben teljesen elfelejtjük, hogy kik vagyunk valójában. Idővel már csak az éltet, hogy folytassuk az "életünket" a többi maszk mögé bújt "barátunkkal". Sok régivágású ember tűzi a zászlójára, hogy az internet személytelenné tesz (unokaöcséim és -húgaim többet csetelnek barátaikkal, mint amit élőben beszélnek, sőt face-to-face nincs témájuk egymással), és ha így vesszük, igazuk van. Lehet, hogy a netes ismerőseink a való életben nem találnának olyan vonzónak bennünket. De egyébként az is lehet, hogy mégis.
Egy a lényeg, hogy ne veszítsük el annyira a kapcsolatot a külvilággal, mint ahogy a Hasonmás c. film azt karikírozva bemutatta. És akkor nem kell jönnie annak a katarzisnak sem, ami a film csattanójává vált.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr451940445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása