Egyre többször kerül előtérbe, hogy mikor és hol írjunk személyes hangvételben, és mikor fogalmazzuk meg a szakmai gondolatainkat. Egyesek szerint a twitter való a magánvéleményre, és a blog inkább legyen hivatalos; míg mások arra esküsznek, hogy elfogynak a követőid, ha egyfolytában magadról twittelsz, vagy ha nem csempészel személyes érzéseket a blogodba. Az igazság valahol a kettő között van, de mit tegyenek a tanárok? 

Bár valószínűleg a diákok nyitottak lennének arra, hogy tanárukról szaftos történeteket olvassanak a blogjában vagy twitteren, ez valószínűleg tekintélyvesztéshez vezetne. Akármennyire is hangoztatjuk mindig, hogy a "tanár is ember". Ez így van, de a diákok előtt kerüljön inkább a szakértelme az előtérbe, és a tárgyhoz fűződő személyes gondolatai - aminek természetesen nem mindig kell összhangban lenni a diákok véleményével, ha szubjektív dologról van szó.

Twitteren indíthatunk saját profilt az órának, és arra feltehetjük az aktuális házi feladatot (ha hosszabb annál, akkor link formájában) vagy ajánlott irodalmakat, érdekességeket a témával kapcsolatban. Amennyiben a diák bukkan rá valamire a neten és belinkeli, akkor retwittelhetjük azt. Ha a diák elakad valamiben, könnyen segítséget kérhet twitteren keresztül az oktatójától (személyes megkeresés - e-mail, telefon - nélkül) és a válaszból mindenki okulhat, mert sokszor több gyereknek ugyanaz a problémája, de az is lehet, hogy másban még fel se merült a kérdés. Ugyanitt lehet közölni, ha a következő óra elmarad vagy máshol lesz megtartva (pl. kiállításra megyünk, a helyszínen találkozzunk). A lényeg szerintem az lenne, hogy folyamatosan fenntartsuk a diák érdeklődését a tárgy iránt.

Részben ehhez hasonló szolgáltatás a Tumblr, de talán jobban közelít a blogokhoz, annak ellenére, hogy itt is követhetik az emberek egymást. Egy egész napig böngésztem ezt az alkalmazást, mások oldalait, hogy rájöjjek, mit kezdjek ezzel. Végül arra jutottam, inkább tematikusan használom, a képek dominanciájával a szöveg felett - így jött létre a könyvtártermek oldala. Ennek analógiájára az osztályok is szerkeszthetnének közösen tematikus tumblr-t, például művészettörténetből:

  • az egyes stílusok (gótika, reneszánsz, barokk, kubizmus, pop art stb.),
  • műfajok (építészet, szobrászat, festészet, iparművészet),
  • művészek (világhírűektől a kevésbé ismertekig rengeteg van, magyarra és egyetemesre egyaránt figyelni kell)
  • témák (pl. tájképek, portrék, színházépületek, állatszobrok) nevében.

A felsoroltak közül a blogok a legösszetettebb műfaj, ahová jobb esetben nem elég a néhány sor, hanem átgondolt, hosszabb bejegyzések kellenek, ami sok időt is igényel. Mostanában divat azt mondani, hogy egy óra kedvéért hozzunk létre egy blogot, így van ez néhány informatikus-könyvtáros órán, a konnektivizmus tanfolyamon és a meap kurzuson is. Utóbbi kettőről még nincsen tapasztalat, hogy mi lesz a blogok sorsa, de a könyvtárról el tudom mondani, hogy azok 3-4 kötelező bejegyzés után megszűntek, mert a hallgatók nem akarták tovább kutatni a feladott témákat (példa). Jobb a helyzet, ha ezeket a bejegyzéseket egy közös oldalon összegyűjtik, többek közt erre szolgál nálunk az inaplo (vagy lásd feedek). Még jobb, ha ezeket az oldalakat a szerzőik az óra után is folytatják, nem csak a jegy megszerzése miatt csinálják. 

Én három blogban működöm közre jelenleg,

  • melyek közül természetesen ez az egyik, amit személyes okokból hoztam létre. Teljesen magánjellegű bejegyzéseket nem szoktam közölni, inkább utazásaimról szeretek írni, illetve kiállítás kritikáimról, könyvtárakról, és ehhez csatlakoztak a pedagógiai jellegű megfigyelések.
  • Legrégebbi, általam kezdeményezett könyvtáros blog, azaz klog (Takács Dániel és Paszternák Ádám hozták létre a Klog közösségét) az ELTE könyvtáros Szakos Hallgatói Érdekképviseleté (http://elteszhek.klog.hu/). Azaz a könyvtáros hallgatókat látjuk el rajta hírekkel, tanszékiekkel, karival, egyetemivel, könyvtáros életivel egyaránt. Érdekessége, hogy inkább külsős emberek olvassák, akik a könyvtáros hallgatók életéről szeretnének tájékozódni, nem pedig maguk a könyvtáros hallgatók... (hiába, rossz a marketing). Egyre több embernek kezdtem hozzá admin/szerkesztői jogosultságot adni, de még mindig én írom a legtöbb bejegyzést, pedig már nem is vagyok a SzHÉK elnöke. Nem tudom, mi lesz vele miután végeztem az egyetemen.
  • A Konferencia Klog létrehozásánál nem voltam jelen, később kaptam hozzáférést, de utóbbi időben leginkább én töltöttem tartalommal. Lényege, hogy különböző emberek, akik különböző konferenciákon megfordulnak, azonnali bejegyzést írnak a hallottakról - tehát kvázi real time publikálják a történéseket. Eleinte könyvtáros tudósítások születtek, de már bőven érintjük a határterületeket is.

A három felsorolt forma közül egy tanítási órán elég 1-2-t alkalmazni ahogy a körülmények engedik, és szerintem célravezetőbb az egyéni tartalmak generálása helyett valami közös projekten gondolkodni, mondjuk megosztott feladatkörökkel (pl. művtöri blogban valaki ír szövegeket, más linkeket keres vagy képeket; másrészt a tumblr-nél felsoroltak is használhatók). 

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr631763242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csatorsi 2010.02.21. 18:24:23

Ami azt illeti, szerintem mindkettőt lehet mindkettőre használni, de keverni nem olyan jó dolog. Mármint jó, ha van egy account, ami hivatalos, meg egy másik, ami személyes közlésre/információfelvételre való.
Ezt a tumblr-t pedig majd megém én is :)

habosvilla 2010.02.21. 19:12:07

Igazad van, azt hiszem. Mondjuk twitteren el tudom képzelni, hogy valaki a személyes dolgai mellett (pl. mit ettem, hol jártam) utaljon szakmai dolgokra is (pl. mit szervezek, mit publikáltam, mi volt egy kiállítás megnyitón, mit ajánlok). De ha hivatalos a profil, akkor nehéz lenne eltérni a témától, pl. konferenciajánlók mellé becsempészni egy nem témába vágó megjegyzést.
Ez a blog meg pl. énblognak indult, csak sok mindent nem tehetek közzé abból, amit látok-hallok egy nap, és ebbe a legelején nem teljesen gondoltam bele.

csatorsi 2010.02.22. 19:41:16

Ha nincs hiányérzeted, akkor nem is kell mást írni meg másikat nyitni... :)
Így is elég színes ez, és amennyit írsz, meg amit írsz, szerintem legkevésbé sem vagy "kevés"... sőt, szerintem ha játék lennél, talán búgócsiga/mókuskerék volnál :)
süti beállítások módosítása