Kistelekről Ópusztaszerre néhány perc alatt el lehet jutni busszal. Szombaton voltunk ott, ráadásul Dinnyenapon, és talán ezért hatalmas sor állt a pénztárak előtt, de lehet, hogy annyira beivódott már a köztudatba a hely. Kiskoromban sokszor vittek engem a parkba; megbeszéltük a lányokkal, hogy ez korábban valahogy mindannyiunknak nagyobbnak tűnt. A jegyárak elég magasak, pl. a Feszty-körkép megtekintése 4000 Ft, diákoknak 2000 Ft. Viszont kínálnak kedvezményes jegycsomagokat, amikből nem adnak egyéb kedvezményt - mi ezek közül a Feszy jegycsomagot választottuk 2500 Ft-ért, amiben benne van a körkép, de a panoptikum és a lovas bemutató nincs.

Először az Árpád emlékművet fényképezgettük le, ami legelőször látható a parkba menet, és Melocco Miklós Aratókat megmintázó szobrát. Végigjártuk a Csete jurtákat, ahol különböző faanyagokat állítanak ki, ami számomra legalábbis nem túl érdekes, néhány kisebb makettől eltekintve. Az egyik jurtában a magyar történelem követhető végig kiskatonákkal eljátszva, rövid szöveges összefoglalókkal. Bírom ilyenkor a szülőket, akik bölcsen próbálnak magyarázni a gyerekeiknek, csak a 896-os dátumon nem terjed túl a tudásuk. Egy másik jurtára ki van írva, hogy ott térképkiállítást találunk, ehhez képest megvásárolható térképek sorakoznak ott egy ajándékbolttal együtt. A tó partján áll a Vízügyi kiállítás berendezett házikókkal.

A Feszty körkép sorában is rengetegen vártak. Gyerekkoromban meghatározó élmény volt a kép egyes részeit megvilágító fény, miközben egy előre felvett hang mondja az információkat. Felnőtt fejjel azért ez elég költségkímélő megoldásnak tűnik, főleg ha a jegyárakra gondolunk. Szeretném hinni, hogy az összeget a kép karbantartására fordítják. A festményt Feszty Árpád készítette és a Magyarok bejövetelét ábrázolja. 120 m hosszú, 15 m magas és a Milleniumra készült, eredetileg a Városligetben volt kiállítva. Többen tettük már fel a kérdést, hogy miért pont ide hozták utána? A festő a hű ábrázolás kedvéért Spányi Bélával, Ujváry Ignácz-cal és báró Munkácsy Lászlóval Kárpátaljára utazott, hogy megörökítse a volóci völgyet (ezt egy hasonmáskiadásban olvastam, amit a városligeti kiállításkor adtak ki). A körképen szerepel: Árpád fejedelem terepszemléje, a fejedelem asszonyának megérkezése, katonák, a hegyek lábánál állatokat terelők, sámán és körülötte lányok önkívületi állapotban, illetve Latorc megkötözve, aki előtt a lánya térdepel. A félórás program előtt vagy után az épületben lévő többi kiállítás is megtekinthető. Az emeleten cikkek Ópusztaszerről és a Feszty körképről; kiállítás a Székelyföldről és Promenád viaszbábukkal. A Panoptikumba ugye mi most nem mehettünk be, a kilátó pedig le volt zárva.

Sétáltunk egyet a Monostor-romnál, majd a Skanzen következett a különféle házikókkal és boltokkal, pl. szatócs, pék, halászház; az iskolát most nem találtuk meg, viszont megmásztuk a malmot is. A Szegedi Háznál tartották a Dinnyenapot, ahol mindenki kaphatott fél szelet dinnyét, és kóstolót a dinnyelekvárból, de érdekes módon, vásárolni nem lehetett belőle többet. (Nem mintha annyira jó íze lett volna, szerintem a sült tökhöz hasonlított, csak extrán édesen.) A dinnyefaragók munkái viszont nagyon tetszettek, kivéve, hogy pl. a Shrekből készítettek figurákat, amit nem teljesen értettem hogy jön ide.

Azaz igazság, hogy 4-5 óra bőven elég mindennek a megtekintésére, talán még sok is. Valamiért azaz érzésem, mintha Ópusztaszert egyszer berendezték volna, és azóta itt áll, fejlesztések nélkül. Lehet, hogy én tévedek, vagy lehet, hogy ennek így kell lennie egy emlékpark esetében. Vagy mégsem?

Késő délután következett a kisteleki termálfürdő programpont, ami szombatonként este 10-ig nyitva van. A nemrég épített hotelről kezd lekopni a festék, ami elég csúnya, ezt rendbe kellene hozni. A szálloda mellett található a sportcsarnok, ebben pedig a fürdő. Három medencéje van, egy hideg vizes az úszáshoz, egy normál hőmérsékletű pezsgőfürdős és egy melegvizes, plusz két szauna. A családommal kedveljük ezt a helyet, minden megvan benne, ami egy kis kikapcsolódáshoz kellhet, és a lányoknak is tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://habosvilla.blog.hu/api/trackback/id/tr361305475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása